Hlavní obsah

Jurečka: Čína mi zrušila plánovanou cestu

Praha
Aktualizováno

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterý večer v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že mu čínské úřady zrušily plánovanou cestou do Pekingu, kde se měl sejít se dvěma ministry. Důvody prý obě strany dobře znají. Jurečka stojí za svým lidoveckým kolegou Danielem Hermanem, který na ministerstvu kultury přijal dalajlamu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Článek

„Dnes to řeknu poprvé a zcela otevřeně. Zítra večer jsem měl odlétat na návštěvu Číny, kde jsem se měl setkat se svým zemědělským protějškem a také s ministrem pro oblast vodního hospodářství. A ta cesta se neuskuteční, protože náš zastupitelský úřad v Pekingu dostal informaci, že oba dva tito ministři ta setkání se mnou ruší,“ uvedl Jurečka na dotaz, zda má skutečně v plánu podpořit dalajlamu i na plánované cestě do Číny.

O tom, že chce dát v Pekingu najevo, že Česko není „připodělané”, hovořil Jurečka v rozhovoru pro Právo. [celá zpráva]

„Vysvětlení bylo, že je to z důvodů, které obě strany zcela jistě chápou,“ dodal ke zrušení cesty ministr s tím, že je to pro něj překvapivá informace.

Delegaci povede náměstek

Podle ČTK ministerstvo zemědělství v pondělí k Jurečkově cestě uvedlo: „Účast ministra byla odložena, jelikož čínská strana nepotvrdila přijetí na úrovni ministrů v dostatečném časovém předstihu. Návštěva Číny se uskuteční v plánovaném termínu, delegaci povede náměstek ministra Aleš Kendík.”

„Jestliže Čína minulý týden řekla, že chce, aby se česko-čínské vztahy rozvíjely, tak najednou je zrušena schůzka na nejvyšší úrovni, která se domlouvala několik týdnů,“ řekl Jurečka. Je přesvědčen, že krok je přímým důsledkem Hermanova setkání s tibetským duchovním vůdcem.

„Já jsem nezaznamenal, že by ministr kultury Daniel Herman řešil nějaké politické otázky ve vztahu k Číně. On se s ním (dalajlamou) sešel jako ministr kultury, který má ve své gesci náboženství, jako s člověkem, který reprezentuje určitý náboženský proud,“ řekl Jurečka s tím, že ho fascinuje, jak je tak velká země jako Čína nervózní ze schůzky osmdesátiletého člověka s českým ministrem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám