Hlavní obsah

Pomozte, jinak matka zemře, prosí Německo dcera Tymošenkové

– Berlín

Dcera vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové Jevgenija požádala Německo o pomoc pro svou nemocnou matku. Pokud se vůdkyně ukrajinské opozice nedostane z vězení, tak podle její dcery zemře. Jevgenija Tymošenková to řekla pondělnímu vydání německého deníku Bild.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Julija Tymošenková

Článek

"Myslím, že Německo je pro mou matku poslední šancí. Kancléřka (Angela) Merkelová to nesmí vzdát. Pokud moje matka brzy nevyjde na svobodu, zemře," uvedla dcera ukrajinské političky, která byla předloni odsouzena k sedmiletému vězení za překročení pravomocí a léčí si nemocnou páteř v charkovské nemocnici. Dlouhodobě usiluje o to, aby se na léčení mohla přesunout do Německa, které s jejím přijetím souhlasí. Ukrajinský parlament ale příslušný zákon nedávno opakovaně zamítl. [celá zpráva]

Právě propuštění Tymošenkové označovala Evropská unie za hlavní podmínku pro podpis asociační smlouvy s Ukrajinou. Kyjev ale minulý týden oznámil, že pozastavuje přípravu k uzavření této dohody, která měla být podepsána tento týden v litevském Vilniusu.

Krok vlády premiéra Mykoly Azarova vyvolal šok a protesty ukrajinské opozice a zklamání a údiv špiček EU. Podle ukrajinských médií rozhodnutí vyvolal nátlak Ruska, které Ukrajině pohrozilo výrazným omezením vzájemných obchodních vztahů.

Související témata

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Jevgenija Tymošenková přesto věří, že se tento týden EU podaří asociační dohodu s Ukrajinou podepsat, a vyzvala Berlín, aby v této věci vyvinul na Kyjev tlak. "Dostali jsme se tak daleko, že se v příštích dnech musí podařit smlouvu uzavřít. Německo v tom hraje rozhodující roli," soudí dcera Tymošenkové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám