Hlavní obsah

Polští farmáři táhnou na Varšavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nálada je bojová, jedou sem autobusy z celé země, ohlásil podle serveru Onet.pl šéf zemědělské Solidarity před úterním pochodem do Varšavy. K zemědělcům se postupně přidávají také horníci a společně jdou před Sejm (parlament) a úřad předsedy vlády. Organizátoři podle webu zdůrazňují, že na demonstraci nechtějí politiky ani fotbalové fanoušky.

Živě: Protesty farmářů ve VaršavěVideo: Reuters

 
Článek

Farmáři se sešli v 11 hodin před varšavským Palácem kultury. Odtud jdou do parlamentu, kde jejich delegaci přijme maršálek Sejmu Szymon Holownia. Organizátoři očekávají, že do Varšavy přijede až 50 000 lidí.

„Při takovém počtu lidí můžete očekávat cokoli,“ říká Sławomir Izdebski, předseda zemědělského odborového svazu OPZZ.

„Podle našeho názoru přišel čas na tvrdší formy protestu. Zemědělci by se neměli nechat zmást navrhovanými kosmetickými ústupky,“ řekl podle Onet.pl Bogusław Ziętek, šéf hornických odborářů, kteří jedou farmáře podpořit.

Foto: Profimedia.cz

Protest polských farmářů ve Varšavě proti Green Dealu a ukrajinskému obilí

V Polsku kdosi opět zničil část ukrajinských plodin

Evropa

Demonstranti požadují, aby vláda odstoupila od ustanovení unijního „Green Dealu“ a omezila dovoz potravin z Ukrajiny. Farmáři také počítali se schůzkou s premiérem Donaldem Tuskem, ten je ale na návštěvě v Praze, uzavírá Onet.pl.

Před týdnem demonstranti po celé zemi zablokovali silnice, dnes se během „hvězdného pochodu“ na hlavní město očekává paralýza centra města až 50 tisíci účastníků a organizátoři slibují i jakési „překvapení“.

„Jde opravdu hodně lidí. Dostáváme tolik hlášení, že to nejsme schopní kontrolovat,“ uvedl Izdebski. „Nálada je bojová. Autobusy přijíždějí z celého Polska,“ doplnil šéf Nezávislého svazu zemědělců „Solidarita“ Tomasz Obszański.

Celá akce má skončit ve tři odpoledne. Úřady zakázaly vjezd traktorů do města, a tak demonstranty do města sváží autobusy. Traktoristé plánují aspoň blokovat cesty do Varšavy.

Co s tím mají fotbaloví fanoušci společného?

Policie v pondělí uvedla, že kvůli pochodu přijala zvláštní opatření. V ulicích mají pořádek udržovat 4000 policistů a posily byly povolány i z jiných částí Polska. „Budeme apelovat na mír a žádné zbytečné excesy,“ ujišťoval Izdebski.

„Bude připraveno něco, čemu budou média určitě věnovat pozornost, ale ne nutně něco, co způsobí škodu,“ dodal, aniž by odhalil detaily plánovaného překvapení.

Šéfa zemědělského OPZZ znepokojují zvěsti o skupinách fotbalových fanoušků, které se chtějí k protestu připojit.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Protest polských farmářů u Paláce kultury a vědy ve Varšavě

„Co s tím mají společného? Při vší úctě k nim, pokud přijdou chuligáni, tak můžeme očekávat nepříjemnosti a to nechceme. Ať se každý stará o své,“ řekl.

Izdebski si nepřeje ani přítomnost politiků. „Přibývá lidí, kteří na zádech zemědělců vedou volební kampaň. Poslanci chodí, klepou na vagóny, mluví nesmysly. Především nechceme opoziční politiky, protože jinak se brzy začne říkat, že protest organizují právě oni,“ uvedl.

Je však pro, aby se poslanci s demonstranty sešli před Sejmem. Konkrétně se chce setkat s maršálkem Sejmu Szymonem Holowniou a premiérem Donaldem Tuskem. Druhý jmenovaný je ovšem v Praze na setkání představitelů V4.

V Polsku kdosi opět zničil část ukrajinských plodin

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám