Hlavní obsah

Polský prezident omilostnil dva opoziční politiky uvězněné za zneužití pravomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z vězení se dostanou dva polští politici opozičního Práva a spravedlnosti (PiS), kteří si odpykávají trest za zneužití pravomoci. Polský prezident Adrzej Duda, který z PiS vzešel, jim udělil milost. Nedávné uvěznění Mariusze Kamińského a Macieje Wąsika bylo předmětem jednoho ze sporů, které proevropská vláda Donalda Tuska s konzervativním prezidentem vede.

Foto: Kuba Stezycki, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda ohlásil milost pro Mariusze Kamińského a Macieje Wąsika v přítomnosti jejich manželek Barbary Kamińské (uprostřed) a Romualdy Wąsikové. (23. ledna 2024)

Článek

Prezident v úterý vyzval k okamžitému propuštění Kamińského a Wąsika na svobodu a kritizoval ministra spravedlnosti a generálního prokurátora Adama Bodnara za to, že jim výkon trestu nepřerušil. Národně konzervativní PiS o nich mluví jako o prvních politických vězních v Polsku od roku 1989.

Bodnar ale má na celou věc jiný názor a požádal Dudu, aby nevyužil svého práva udělit Kamińskému a Wąsikovi milost. Názor generálního prokurátora ale není pro prezidenta závazný, připomnělo ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Profimedia.cz

Maciej Wąsik (nahoře) a Mariusz Kamiński jako poslanci v polském parlamentu (prosinec 2023)

Případ bývalého ministra vnitra z dob vlády PiS Kamińského a jeho náměstka Macieje Wąsika sahá až do roku 2007. Tehdy oba muži stáli v čele protikorupční agentury CBA a dopustili se provokace, podvodu a padělání dokumentů proti tehdejšímu vicepremiérovi a ministru zemědělství Andrzeji Lepperovi ze strany Sebeobrana, jež tehdy byla koaličním partnerem vlády PiS premiéra Jaroslawa Kaczyńského.

Podvod na ministra zemědělství se nepovedl

Kamiński s Wąsikem chtěli Leppera obvinit z korupce, ale podvod nakonec praskl, vládní koalice se rozpadla a oba muži skončili před soudem, který je v roce 2015 odsoudil na tři roky do vězení a udělil jim pětiletý zákaz vykonávání veřejných funkcí.

Duda je chtěl omilostnit už tehdy, ale učinil tak ještě předtím, než se rozsudek stal pravomocným, což v roce 2017 zpochybnil i Nejvyšší soud.

Krátce poté, co 15. prosince 2023 vznikla v Polsku nová vláda tří koaličních stran v čele s Donaldem Tuskem, se případem začal zabývat Obvodní soud ve Varšavě.

Polští politici se před nástupem do vězení schovali v prezidentském paláci

Evropa

Rozhodl, že Kamiński a Wąsik ještě jako šéfové CBA zneužili pravomoci proti Andrzeji Lepperovi (ten v roce 2011 spáchal sebevraždu) a prezident Duda jim neměl právo udělit milost, proti čemuž se dvojice odvolala.

Odvolací soud však 8. ledna potvrdil rozsudek varšavského obvodního soudu v plném rozsahu. Kamiński s Wąsikem, kteří byli poslanci za PiS, vzápětí ztratili mandát. Před dodáním k výkonu trestu se ještě pokusili „schovat“ v prezidentském paláci, ale to nevyšlo a policie je tam zadržela.

Kamiński i Wąsik ve vězení drželi hladovku. Kamiński, který je diabetik, v pondělí skončil dočasně na urgentním příjmu nemocnice v Radomi, protože mu v důsledku hladovění nebezpečně klesla glykémie i puls. Kvůli tomu byl nuceně vyživován.

V polském prezidentském paláci se zatýkalo. Policie si přišla pro dva politiky PiS

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám