Hlavní obsah

V polském prezidentském paláci se zatýkalo. Policie si přišla pro dva politiky PiS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polská policie v úterý večer přímo v prezidentském paláci v centru Varšavy zadržela dva poslance opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS). Mariusze Kamińského, bývalého ministra vnitra z dob vlády PiS, a jeho náměstka Macieje Wąsika, jež byli odsouzeni shodně na tři roky do vězení za zneužití pravomoci.

Polská policie v prezidentském paláci zadržela dva poslance opoziční strany Právo a spravedlnost Video: Reuters

 
Článek

Policie měla poslance na základě nařízení soudu dopravit do vězení. Polský prezident Andrzej Duda, jejich bývalý stranický kolega, je ale do paláce pozval na jmenování svých nových poradců. Nástup Kamińského a Wąsika do vězení se tak zdržel o několik hodin.

Podle webu Onet.pl policie, která odpoledne kontrolovala všechna auta vyjíždějící z prezidentského paláce, aby v nich Kamiński s Wąsikem nemohli uniknout, nakonec projevila zdrženlivost a se zásahem čekala, až prezident Duda opustí palác.

Dvojice odsouzených politiků nejprve odmítla sídlo prezidenta opustit. Až po oznámení velitele zásahu, že pokud budou klást odpor, použije proti nim policie donucovací prostředky, se vzdali.

Kamińského s Wąsikem odvedli v poutech na policejní stanici ve varšavské městské části Grochow, odkud je ve středu ráno převezou k výkonu trestu do věznice. Ještě v úterních večerních hodinách se před budovou policie uskutečnila demonstrace za propuštění odsouzených politiků, které se zúčastnil i lídr PiS Jaroslaw Kaczyński.

Foto: Profimedia.cz

Maciej Wąsik (nahoře) a Mariusz Kamiński ještě v dobách, kdy byli poslanci za polskou stranu Právo a spravedlnost (prosinec 2023)

„Nezáleží na tom, jestli se pokusili ukrýt v prezidentském nebo biskupském paláci. Žádný z nich nemá právo poskytnout azyl lidem, kteří porušili zákon,“ uvedl v úterý večer viceministr spravedlnosti Krzystof Śmiszek.

„Na oba dnes dolehlo právo a spravedlnost. Ať je to varováním pro všechny politiky, aby už nikdy nepožívali provokace ve stranickém boji. V evropském Polsku není místo pro uplatňování postsovětských metod,“ prohlásil ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

„Znepokojuje mě, že hlava státu se zapojila do poskytování pomoci a ochrany lidem, kteří hrubě porušili zákon. Pane prezidente, přerušte to nebezpečné divadlo, nevede k ničemu dobrému. Jde o sabotování ústavy, což je nepřípustné,“ komentoval případ premiér Donald Tusk.

„Doufám, že místo věznice ve Varšavě či jiném městě Kamiński a Wąsik nebudou vězněni v prezidentském paláci. Nebylo by rozumné, kdyby se tam skrývali odsouzení lidé,“ uvedl maršálek Sejmu Szymon Holownia.

Co spáchali Kamiński a Wąsik

Kamiński a Wąsik, kteří byli ještě před necelým měsícem ministrem a viceministrem vnitra ve vládě premiéra Mateusze Morawieckého, v minulosti spáchali závažný trestný čin. V roce 2007 se jako nejvyšší představitelé Hlavního protikorupčního úřadu (CBA) dopustili provokace, podvodu a padělání dokumentů proti tehdejšímu vicepremiérovi a ministru zemědělství Andrzeji Lepperovi, koaličnímu partnerovi vlády premiéra Jaroslawa Kaczyńského, kterého chtěli obvinit z korupce.

Leppera ze Sebeobrany odvolali z polské vlády kvůli korupci

Evropa

Podvod nakonec praskl, vládní koalice se rozpadla a Kamiński s Wąsikem skončili před soudem, který je odsoudil na tři roky do vězení a udělil jim pětiletý zákaz vykonávání veřejných funkcí. „Ještě předtím, než se rozsudek stal pravomocný, nově zvolený prezident Andrzej Duda, jejich bývalý stranický kolega, udělil Kamińskému s Wąsikem amnestii. Nejvyšší soud ji však v 2017 roce zpochybnil v plném rozsahu s tím, že hlava státu ji neměla právo udělit někomu, kdo ještě nebyl s konečnou platností usvědčen z viny,“ uvedl server money.pl.

Foto: Profimedia.cz

Automobil s polským prezidentem Andrzejem Dudou opouští prezidentský plác ve Varšavě (9. ledna 2024)

Krátce poté, co 15. prosince 2023 vznikla v Polsku nová vláda tří koaličních stran (Občanská koalice, Třetí cesta a Nová levice), se případem začal zabývat Obvodní soud ve Varšavě.

„Ve vydaném rozsudku rozhodl, že Kamiński a Wąsik ještě jako šéfové CBA zneužili pravomoci proti Andrzeji Lepperovi (ten v roce 2011 spáchal sebevraždu) a prezident Duda jim neměl právo udělit milost, proti čemuž se dvojice odvolala. Odvolací soud však 8. ledna potvrdil rozsudek varšavského obvodního soudu v plném rozsahu. Kamiński s Wąsikem, kteří byli poslanci za PiS, vzápětí ztratili poslanecký mandát,“ informoval Onet.pl.

Radikální polský politik Andrzej Lepper se oběsil

Evropa

Duda se v pondělí na schůzce marně snažil přesvědčit Holowniu, že jeho milost pro oba politiky PiS platí.

Holownia v úterý oznámil, že vedení Sejmu rozhodlo, že schůze sněmovny, která se měla konat tento týden, bude kvůli sporům kolem Kamińského a Wąsika přeložena na příští týden. Poslanci na ní budou hlasovat o rozpočtu na letošní rok. Rozpočet se do konce ledna musí dostat prezidentovi na stůl k podpisu. Pokud se tak nestane, může hlava státu rozpustit parlament.

Polští politici se před nástupem do vězení schovali v prezidentském paláci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám