Hlavní obsah

Polský premiér Morawiecki je pro zavedení trestu smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro zavedení trestu smrti pro pachatele nejtěžších zločinů se ve středu vyslovil polský premiér Mateusz Morawiecki. Sdělil to v souvislosti v tragickou smrtí osmiletého Kamila z Čenstochové, kterého jeho otčím 3. dubna připravil o život mimořádně krutým způsobem; hodil ho na rozpálená kamna a vícekrát opařil vařící vodou.

Foto: Pool, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

Týral ho za to, že mu chlapec nechtěně shodil ze stolu na zem mobilní telefon. Chlapec po více než měsíčním nepředstavitelném utrpení v pondělí zemřel v dětské nemocnici v Katovicích.

Vedle mimořádně závažných popálenin na celém těle pitva ukázala, že zesnulé dítě mělo vícenásobné zlomeniny končetin, které mu s velkou pravděpodobností způsobil krutým zacházením jeho nevlastní otec.

Trestného činu, za nějž hrozí doživotí, se dopustila i chlapcova matka a další příbuzní, protože o tragédii věděli, ale nezabránili jí ani ji neoznámili policii.

Morawiecki je se svým názorem na zavedení trestu smrti mezi evropskými lídry osamocený, protože členské země EU hrdelní trest zrušily. Polsko to udělalo v roce 1997, tedy sedm let před vstupem do Evropské unie.

Následně v roce 2013 Poláci ratifikovali protokol evropské smlouvy o lidských právech, jímž se úplně a definitivně ruší uplatňování trestu smrti za všech okolností, včetně války.

Polskem otřásá případ vraždy dítěte. Otčím ho hodil na rozpálená kamna

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám