Hlavní obsah

Polsko zruší spornou disciplinární komoru nejvyššího soudu, která vadí EU

– Varšava • Aktualizováno

Šéf nejsilnější polské vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński v sobotu řekl, že kontroverzní disciplinární komora nejvyššího soudu, jež je součástí sporu s EU, bude zrušena.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński

Článek

„Rozpustíme disciplinární komoru v podobě, v jaké nyní funguje, a tím zmizí subjekt sporu,“ řekl Jaroslaw Kaczyński agentuře PAP. K rozpuštění komory do 16. srpna vyzvala EU, protože komora negarantuje nezávislost soudnictví.

Soudní dvůr EU dospěl k závěru, že disciplinární komora „neposkytuje veškeré záruky nestrannosti a nezávislosti a zejména není chráněna před přímým či nepřímým vlivem polské zákonodárné a výkonné moci“. Kárný režim navíc podle unijního soudu umožňuje, aby běžná rozhodnutí soudců byla vnímána jako disciplinární prohřešky, čímž na ně umožňuje vyvíjet tlak.

Disciplinární režim polských soudců odporuje právu EU, rozhodl unijní soud

Evropa

Pokud by Polsko nesplnilo požadavek Evropské komise, mohla by mu hrozit pokuta nebo by mohlo přijít o část podpor v rámci rozvojového programu, uvedla agentura Reuters.

Kaczyński ale odmítl, že by ustupoval EU. Uvedl, že reforma soudnictví zahrnující i změnu disciplinární komory, už byla plánovaná, a její návrh bude zveřejněn v září.

Verdikt Soudního dvora EU v sobotu znovu odmítl: „Neuznávám tento druh verdiktů, protože jasně jde za smlouvy (o EU) a rozšiřuje pravomoci soudů EU. Chceme komoru zreformovat nikoliv kvůli rozhodnutí Soudního dvora EU, ale prostě proto, že tato komora neplnila své povinnosti.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám