Hlavní obsah

Polsko svolává videokonferenci premiérů V4 kvůli Vrběticím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský premiér Mateusz Morawiecki svolal na pondělí videokonferenci premiérů visegrádské čtyřky, aby jednala mimo jiné o „nedávných sabotážních činech Ruska v Česku”. Uvedla to agentura PAP s odvoláním na vyjádření náměstka polského ministra zahraničí. Polsko nyní předsedá skupině tvořené Českou republikou, Maďarskem, Polskem a Slovenskem.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

„V rámci polského předsednictví premiér Morawiecki svolal na dnešní 12. hodinu urgentní VTC (videotelekonferenci) premiérů Visegrádu. Setkání bude věnováno ruské sabotážní akci v Čechách, Rusy způsobené eskalaci situace na Ukrajině i v Bělorusku a spolupráci V4 při zajištění bezpečnosti v regionu,“ uvedl náměstek Szymon Szynkowski.

Mluvčí polské vlády Piotr Müller dodal, že „setkání má vyjádřit solidaritu České republice“. Připomněl, že země V4 v této věci podporují Česko a dodal, že Češi mají také podporu NATO, pěti ze sedmi frakcí EP a vysokého představitele EU pro zahraniční věci Josepa Borella.

Útok na jednoho je útokem na všechny, reagují společně lídři europoslanců ke kauze Vrbětice

Evropa

Jednání má být krokem ke koordinaci zahraniční politiky zemí V4 v regionu, uvedl v polském rozhlase další náměstek ministra zahraničí Pawel Jabloński: „V případě nutnosti podnikneme další kroky, protože ruská politika je bohužel stále poznamenána prostou agresí v tom, co Rusové dělají na Ukrajině, co dělají v Bělorusku, v pokusech destabilizovat pobaltské země a Polsko.”

„Jako blízký spojenec a nejbližší soused Čech chceme takto dát najevo solidaritu. Uvědomme si, že celý náš region, de facto celá Evropské unie je povinna dát najevo solidaritu s Čechy, protože to byl útok na člena EU,“ dodal Jabloński.

Agentura PAP připomněla, že Česko kvůli špionáži vyhostilo 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze a že toto rozhodnutí souviselo s dřívějším tvrzením české zpravodajské služby o zapojení Ruska do výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích z roku 2014 se dvěma mrtvými. Rusko v odvetě vyhostilo 20 diplomatů z českého velvyslanectví v Moskvě.

Polsko 15. dubna označilo tři ruské diplomaty za persony non grata a Rusko v odvetě vyhostilo pět pracovníků polského velvyslanectví.

Rusko vyhostilo pět polských diplomatů

Evropa

PAP se nezmínila o postoji Maďarska, které za vlády premiéra Viktora Orbána udržuje dobré vztahy s Moskvou.

Reklama

Výběr článků

Načítám