Hlavní obsah

Polsko má zájem o nový americký protiraketový štít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polsko je připraveno připojit se k novému plánovanému americkému protiraketovému štítu v Evropě, sdělil ve středu polský premiér Donald Tusk po jednání s americkým viceprezidentem Joe Bidenem. Nový americký mobilní štít by měl nahradit nedávno zrušené plány na výstavbu protiraketového deštníku USA ve střední Evropě, jehož součástí měly být střely v Polsku a radar v České republice.

Foto: Adam Chelstowski, Reuters

Polský premiér Donald Tusk a americký viceprezident Joseph Biden v Polsku.

Článek

"Polsko vnímá nový protiraketový systém jako velmi zajímavý a důležitý. Jsme připraveni se v odpovídající míře podílet," řekl Tusk na společné tiskové konferenci. V Polsku by mohly být rozmístěny pozemní verze amerických antiraket SM-3. S jejich rozmístěním na evropské pevnině se počítá kolem roku 2015 a USA už uvedly, že jednají s Varšavou o jejich rozmístění na polském území.

"Vážíme si, že Polsko souhlasilo přijmout prvky předchozího protiraketového obranného plánu, a vítám, že s námi souhlasí, že existuje lepší způsob, jak se bránit proti hrozbě balistických střel," komentoval Tuskovo vyjádření Biden.

Americký viceprezident zopakoval, že nový systém bude efektivnější a pokryje větší část Evropy. "Jednoduše řečeno, náš raketový plán představuje lepší bezpečnost pro NATO a lepší bezpečnost pro Polsko," zdůraznil.

Americký prezident Barack Obama v září zrušil Bushův plán rozmístit ve Střední Evropě nově vznikající systém antiraket GBI a radar XBR, určený prioritně proti balistickým raketám dlouhého doletu.

Obamovo rozhodnutí

Obama od systému ustoupil, protože nebyl dost spolehlivý, byl nákladný a také proto, že se ukázalo, že Írán nebude v nejbližší době mít rakety dlouhého doletu. Proto v první fázi bude chránit Evropu námořní systém Aegis se střelami SM-3.

Až bude vyvinuta jejich pozemní verze, bude dislokována v Evropě, k čemuž by podle stávajících plánů mělo dojít v roce 2015.

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski už před Bidenovým příjezdem řekl, že americký viceprezident nabídku rozmístění střel SM-3 na polském území protiraketových střel Varšavě nadnese. Žádné zásadní rozhodnutí v této otázce ale neočekával.

Biden uklidňoval Poláky

Návštěva však není vnímána jen jako čistě vojenská. Biden se snaží uklidnit Polsko poté, co Obama ustoupil od Bushova plánu, což bylo zejména v Polsku vnímáno jako ústupek Moskvě.

Washington nestojí o sblížení s Moskvou za cenu poškození vztahů se spojenci ve střední Evropě, uvedl před příjezdem americký viceprezident Joe Biden v rozhovoru pro polský list Rzeczpospolita.

"S Ruskem jsme se na ničem na úkor střední Evropy nedohodli a žádné takové dohody nepodepíšeme," prohlásil Biden před odletem do Varšavy. "Naše motto je: Nic o vás bez vás," pokusil se Biden rozptýlit obavy z amerického sbližování s Ruskem.

Rozvoj systému protiraketové obrany pro Evropu
FázeRokCíl
12011Na dostatečném počtu amerických lodí budou nainstalovány už zavedené systémy Aegis s raketami SM-3, aby tyto lodě mohly operovat i v Středozemním moři. Rakety se montují na raketové křižníky a torpédoborce, na dalších lodích jsou radary.
22015Na území spojeneckých států jsou rozmístěny modernizované pozemní verze antirakety SM-3. Jedná se o tom i s ČR a Polskem, ale měly by být umístěny i na severu a jihu Evropy. Systém bude rozšířen o moderní pozemní sledovací a naváděcí radar, který by mohl stát na Kavkaze.
32018Zavedení nové výkonnější modernizované verze rakety SM-3.
42020Rozmístění nové verze raket SM-3 schopných odrazit potenciální ohrožení USA střelami dlouhého doletu.

Reklama

Související témata:

Související články

USA začaly s ČR jednat o nové verzi štítu

Spojené státy zahájily rozhovory s Českou republikou o možnosti rozmístění součástí nové verze protiraketové obrany. Na slyšení před armádním výborem Kongresu...

Výběr článků

Načítám