Hlavní obsah

Polsko by chtělo na svém území jaderné zbraně USA, řekl Morawiecki

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko v reakci na ohlášené rozmístění ruských jaderných zbraní v Bělorusku požádalo o zařazení do programu Severoatlantické aliance umožňujícího sdílení jaderných zbraní, oznámil v pátek polský premiér Mateusz Morawiecki. Spojené státy ale nevidí potřebu změn v rozmístění svých jaderných zbraní, zareagoval podle agentury PAP mluvčí Bílého domu pro záležitosti národní bezpečnosti John Kirby.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

„Nemám co říci na téma žádných jednání tohoto druhu. Tak či onak, prostě nehovoříme o rozmístění našich jaderných zbraní, a tedy s tím teď určitě nezačnu,“ řekl Kirby na tiskové konferenci. „Jedinou věc, kterou mohu říci, je to, že jsme nezměnili naše postoje ohledně strategického odstrašování,“ dodal.

Reagoval tak na páteční vyjádření Morawieckého, který na tiskové konferenci v Bruselu uvedl, že se obrátil „na celé NATO kvůli (podpoře) účasti (Polska) v programu Nuclear Sharing“ v reakci na ohlášené rozmístění ruských jaderných zbraní v Bělorusku. Premiér připustil, že konečné rozhodnutí náleží USA, a ujistil, že Poláci jsou připraveni „konat rychle“.

Polský prezident Andrzej Duda již loni na podzim v novinovém interview tvrdil, že Polsko jednalo se Spojenými státy o zařazení do programu, který by umožnil rozmístění amerických jaderných zbraní v Polsku. „Vždy existuje potenciální možnost podílet se na (programu) sdílení nukleárních zbraní. Hovořili jsme s americkými představiteli o tom, zda USA takovou možnost zvažují. Toto téma je otevřené,“ řekl tehdy polský prezident.

První v Evropě. Do Polska dorazily tanky Abrams od amerických mariňáků

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám