Hlavní obsah

Polská vládní koalice se kvůli kontroverznímu návrhu mediálního zákona rozpadá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Poslanci polského Sejmu ve středu diskutovali o kontroverzním návrhu mediálního zákona, jenž podle kritiků ohrožuje nezávislou televizi TVN. Debata poslanců se ještě více vyhrotila poté, co se polská strana Dohoda rozhodla opustit vládní koalici.

Foto: Jakub Wlodek, Reuters

Poláci v úterý demonstrovali za svobodu médií

Článek

Odchodem Dohody totiž vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) premiéra Mateusze Morawieckého přišla o těsnou většinu v dolní komoře parlamentu. Agentura AP k tomu ale dodala, že to nutně nemusí znamenat rozpad vlády, k tomu je třeba vyslovit jí nedůvěru.

Vládní strana se přepočítala

Odchod Dohody a zřejmě i špatné propočty členů PiS zapříčinily, že se nakonec o novele mediálního zákona, který si vysloužil přezdívku „lex TVN“, nehlasovalo. Opozici se totiž povedlo v těsném poměru 229 ku 227 hlasům prosadit odročení na 1. září.

V opakovaném hlasování ale návrh na odročení poslanci zamítli. O tom, že se bude o odkladu jednání hlasovat znovu, rozhodli poměrem hlasů 229 ku 1. Poslanci tím obnovili jednání podle původního programu. Jednací řád Sejmu připouští opakované hlasování v případě, že výsledek budí odpodstatněné pochybnosti.

„Senzace v Sejmu,“ napsal k prvnímu výsledku hlasování list Gazeta Wyborcza.

„PiS brzy skončí. Moc se vrátila do rukou parlamentu a v Polsku máme menšinovou vládu,“ okomentoval situaci Adrian Zandberg ze strany Levice.

„Většina v Sejmu, slepená bahnem korupce a vydírání, se nám rozpadá před očima. Může to nějaký čas trvat, ale už není schopna vládnout,” napsal na Twitteru bývalý předseda Evropské rady Donald Tusk.

Podle zpravodaje listu Gazeta Wyborcza byl výsledek hlasování velkým překvapením i pro samotnou PiS. Ta měla mít zajištěných 232 poslanců, kteří by hlasovali pro schválení zákona. Lukasz Mejza a Zbigniew Ajchler ale hlasovali proti a další čtyři členové vládní koalice (dva z PiS) nebyli v Sejmu fyzicky přítomní.

Foto: Slawomir Kaminski, Reuters

Poslanci v Sejmu hlasují o odročení hlasování o mediálním zákonu

Marek Wesoly a Violetta Porowská jsou totiž zřejmě v zahraničí, s čímž jejich spolustraníci nepočítali.

Polská vládní strana PiS chce v novele mediálního zákona zakotvit, aby média v Polsku mohla patřit jen společnostem z Evropského hospodářského prostoru. Strana dlouhodobě prosazuje názor, že média v rukách zahraničních vlastníků narušují veřejnou diskusi a neslouží polským zájmům.

Vicepremiér a šéf menší strany Dohoda Jaroslav Gowin ale navrhoval toto ustanovení rozšířit i na Organizaci pro hospodářskou spolupráci (OECD), která zahrnuje i Spojené státy.

Polsko zruší spornou disciplinární komoru nejvyššího soudu, která vadí EU

Evropa

Morawiecki nicméně v úterý požádal prezidenta Andrzeje Dudu, aby Gowina odvolal, což také prezident učinil. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat a ještě ve středu Dohoda oznámila formální odchod z vládní koalice.

Podle odpůrců současného kabinetu má zákon umlčet zpravodajskou televizi TVN 24, v níž má rozhodující vlastnický podíl americká Discovery a která je kritická vůči nynější vládě – a to tím, že by přišla o licenci. Návrh zákona je považován za klíčovou zkoušku pro přežití médií v Polsku. Současná vláda už podle agentury AP léta omezuje nezávislost médií i soudnictví. Do polských ulic vyšly v úterý tisíce lidí, aby demonstrovaly na obranu svobody médií.

Reklama

Výběr článků

Načítám