Hlavní obsah

Polská opozice o bilionech z reparací: zlaté oči

Požadavek polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), který ve čtvrtek vznesl její předseda Jaroslaw Kaczyński (73), aby Německo zaplatilo Polsku reparace za škody způsobené během druhé světové války v odhadované výši 32 bilionů korun, nepovažují opoziční politici a nezávislá polská média za reálný.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Jaroslaw Kaczyński, předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost

Článek

Kaczyńského tvrzení, že získat reparace je úkol na desítky let, a zároveň jeho sdělení na půl úst, že tohoto cíle stejně nedosáhnou, je přinejmenším podivné, napsal v pátek server onet.pl.

Připomněl také okolnosti, za nichž nejvlivnější polský politik požadavek předložil.

„PiS se ocitlo v největší krizi od roku 2015, kdy se v Polsku ujalo moci. Poslední průzkumy ukazují, že stále větší část voličů Kaczyńského strany je dezorientovaná a znechucená. Klíčem k vítězství v parlamentních volbách v příštím roce je probudit je z letargického spánku. Budíček možná přijde, pokud bude přijat program, v němž tvrdé jádro PiS uslyší pronikavé tóny protiněmecké propagandy, která v Polsku zní již několik měsíců,“ uvedl portál onet.pl.

Polsko chce po Německu 32 bilionů jako reparace za nacistickou okupaci

Zahraniční

Za zásadní problém označil portál natemat.pl skutečnost, že Polsko dosud neobdrželo miliardy eur z Fondu obnovy EU, a to proto, že Varšava stále nesplnila svůj slib Bruselu, že bude respektovat platné zákony a ústavu.

„Polská vláda nesahá po miliardách, které má na dosah ruky, ale raději mluví o bilionech, které Polsko nikdy nedostane,“ upozornil portál.

Sikorski spatřuje šance v Rusku

Svým vyjádřením v televizi TVN 24 naopak překvapil Radoslaw Sikorski (59), poslanec Evropského parlamentu za opoziční Občanskou platformu (PO) a bývalý ministr zahraničí: „Odškodnění za škody způsobené nacistickým Německem za druhé světové války Polsku nepochybně patří, ale z právního hlediska není šance je získat.“

Podle poslance se ale nabízí jistá možnost získat je z Putinova Ruska, a to v souvislosti s válkou, kterou tato země rozpoutala proti Ukrajině.

Polsko zvažuje omezení vydávání víz ruským občanům

Evropa

„Během Postupimské konference (17. července až 2. srpna 1945) věnované poválečnému uspořádání a obnově válkou zničené Evropy se dohodlo, že Polsko získá 15 procent reparací, které obdrží Sovětský svaz, avšak Sověti nás tehdy podvedli,“ podotkl Sikorski.

Dodal, že pokud však Washington prohlásí, že Rusko je státním sponzorem terorismu, z čehož je podezříváno, Polsko bude moci zažalovat část ruských devizových rezerv ve výši 300 miliard dolarů zmrazených na základě sankcí vyhlášených USA, ale i dalšími západními zeměmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám