Hlavní obsah

Polo triko s vlajkou. Žáci ve francouzských školách začnou testovat uniformy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žáci ve stovce škol ve Francii začnou letos od nového školního roku nosit jednotné oblečení. Zatím jen na zkušební období, po vyhodnocení se plán může rozšířit na všechny školy, oznámil prezident Emmanuel Macron. Cílem iniciativy je řešit nerovnost mezi francouzskými studenty a omezit šikanu mezi vrstevníky.

Foto: Profimedia.cz

Návrh uniforem představených v jednom z alpských regionů Francie

Článek

Někteří učitelé veřejných škol, psychologové a odborníci však zůstávají skeptičtí a tvrdí, že uniformy jsou jen „náplastí“ na tyto problémy, píše France 24.

Dvě tmavě modrá polo trika, jedno s krátkým rukávem, druhé překryté svetrem, tak vypadá první návrh jednotného oblečení, který byl představen v jednom z francouzských horských regionů. Vpravo mají přes prsa oba modely vyšitou malou francouzskou vlajku a vlevo nápis „La Région, Auvergne-Rhône-Alpes“.

S plánem jednotných školních uniforem přišel ministr školství Gabriel Attal loni v prosinci. Veřejné školy v obcích, které se dobrovolně přihlásily k účasti na experimentu, budou moci zavést povinnou uniformu na začátku nového školního roku v září, nebo dokonce už na jaře.

Mezi města, která chtějí školní uniformy vyzkoušet, patří Tourcoing a Remeš na severu a Nice na jihu země. Se školami, které se pro uniformy rozhodly, budou muset úzce spolupracovat vedení měst, protože zavedení uniforem vyžaduje změnu školního řádu.

Turisté si připlatí i v Louvru

Evropa

Základní souprava vyjde na 5 tisíc

Základní souprava pro každého žáka by se měla skládat z pěti polo trik, dvou svetrů a dvou párů kalhot, což podle francouzského zpravodajského serveru franceinfo vychází na zhruba 200 eur (zhruba 5 tisíc korun). Polovinu nákladů by měly zaplatit obecní úřady a druhou polovinu stát, rodiny žáků tak nebudou muset platit nic.

V poslední době se ve Francii do centra pozornosti dostaly spory kolem oblečení spojeného s islámem. V září zakázala francouzská vláda ve veřejných školách nosit dlouhé šaty známé pod názvem „abája“.

Abája je oděv muslimských žen, který zakrývá celé tělo, bývá doplněn hidžábem, tedy šátkem zahalujícím vlasy, nebo nikábem, což je závoj pokrývající celou hlavu pouze s malým průzorem.

Už od roku 2004 je na francouzských státních školách zakázané nošení jakýchkoli náboženských symbolů, například muslimských šátků, židovských jarmulek nebo velkých křesťanských křížů. Nařízení vychází z odluky církve a státu, která platí už od roku 1905.

Francie zatrhla abáje ve státních školách. Útok na sekulární charakter republiky nedovolím, řekl nový ministr

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám