Hlavní obsah

Policistka změnila výpověď ženy, ze znásilnění udělala dobrovolný sex

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská policie čelí skandálu kvůli falešnému zápisu z výpovědi ženy, která přišla na policii oznámit znásilnění. Vyšetřovatelka však v zápise z násilného činu udělala dobrovolný sex. Policejní prezident Tibor Gašpar nevyloučil, že policistka přijde o místo.

Policistka měla zfalšovat výpověď ženy o znásilněníVideo: TV Markíza

 
Článek

Janu měl znásilnit její expřítel, uvedla televize Markíza. „Nechtěla jsem, ale vyhrožoval mi,“ uvedla žena.

Strašnou zkušenost si nenechala pro sebe a násilníka udala na policii. Vyšetřovatelka však udělala v zápise z jejího výslechu změny, na základě kterých se znásilnění změnilo na dobrovolný sex. „Zápis jsem si nepřečetla a podepsala jsem ho,“ přiznala chybu Jana, která nadále trvá na tom, že byla znásilněna.

„Nadřízený při kontrole zjistil, že ve spise mohl být zfalšován zápis, na základě kterého bylo trestní stíhání zastaveno,“ uvedl trenčínský policejní mluvčí Pavol Kudlička.

Ženě hrozí propuštění

„Budeme vyhodnocovat, zda je policistka způsobilá zastávat danou funkci, či vůbec být policistkou,“ uvedl Gašpar v televizi Markíza. Vyšetřovatelka udělala za uplynulé měsíce několik dalších přešlapů. „Jednou to prošlo výčitkou, podruhé snížením platu na tři měsíce,“ uvedl policejní prezident Tibor Gašpar.

Zatím není jasné, proč vyšetřovatelka pomáhala muži, který je podezřelý ze znásilnění. „Existuje možnost, že ve snaze ulehčit si v kvantitě své práce chtěla tento spis co nejdříve ukončit. Může to být účelový požadavek jednoho z účastníků řízení, aby mu v této věci nějakým způsobem pomohla, pokud to teda bylo ve smyslu tvrzení poškozené,“ řekl policejní prezident.

Policistka se k případu nevyjadřuje. Momentálně je v pracovní neschopnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám