Hlavní obsah

Demonstranti v Polsku vysypali obilí z ukrajinských kamionů. Potrestejte viníky, požaduje Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obilí ze tří ukrajinských kamionů vysypali polští demonstranti na silnici na hraničním přechodu Dorohusk-Jagodzin. Na nedělní incident už ostře reagovala i ukrajinská ambasáda ve Varšavě, která polské úřady vyzvala k dopadení a potrestání viníků. Polská policie už oznámila, že případ vyšetřuje. Protest polských zemědělců požadujících mimo jiné tvrdší kontrolu dovozu levnějších zemědělských produktů z Ukrajiny, mezitím pokračuje.

Foto: Profimedia.cz

Protest polských zemědělců v Poznani. Ilustrační foto

Článek

„Tři kamiony, které řídili občané Ukrajiny, vjely po kontrole do Polska. Účastníci protestu nenechali tyto vozy dále projet a v určité chvíli otevřeli návěsy, načež se část obilí vysypala na vozovku. Řidiči se poté otočili a vrátili směrem na Ukrajinu,“ citoval polský web RMF24 policejní mluvčí Ewu Czyzovou s tím, že k žádné fyzické potyčce nedošlo. Dodala, že polská policie incident vyšetřuje a vyslýchá svědky.

Ukrajinská diplomacie přesto poté zveřejnila ostře formulovanou reakci. „Takové způsoby demonstrantů by v civilizované evropské zemi neměly být tolerovány, nemluvě o morální stránce této provokace. Požadujeme, aby viníci byli nalezeni a pohnáni ke spravedlnosti. Polské úřady by měly na tento ostudný zločin, který je urážlivý jak pro Ukrajince, tak pro většinu Poláků, po právní stránce rezolutně zareagovat a v budoucnu takové barbarské činy nepřipustit,“ vzkázal podle webu Jevropejska pravda popuzený ukrajinský velvyslanec v Polsku Vasyl Zvaryč. Dodal, že s řidiči kamionů je v kontaktu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Protest polských farmářů v Poznani, 9. únor 2024

Polští dopravci přerušili blokádu hranic s Ukrajinou

Ekonomika

Nové kolo protestů, která má trvat 30 dní, zahájili polští zemědělci 9. února, podotkl web Ukrajinska pravda. Demonstranti v den zahájení protestů blokovali více než 260 míst po celém Polsku včetně silnice vedoucích k hraničním přechodům s Ukrajinou. Polský ministr zemědělství Czeslaw Siekierski tehdy prohlásil, že „farmáři mají oprávněné obavy, očekávání a požadavky na omezení nadměrného dovozu zboží z Ukrajiny a dalších zemí mimo EU“. Dodal, že by byl pro omezení dovozu tohoto zboží, aby nebyl narušen polský trh.

Za poslední tři měsíce byly polsko-ukrajinské hraniční přechody plně otevřeny celkem jen 25 dní, napsala k protestům v pátek ukrajinská mutace magazínu Forbes.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Nové kolo protestů, která má trvat 30 dní, zahájili polští zemědělci 9. února, podotkl web Ukrajinska pravda. Demonstranti v den zahájení protestů blokovali více než 260 míst po celém Polsku včetně silnice vedoucích k hraničním přechodům s Ukrajinou

Když to nejde po silnici… Ukrajinci posílají kamiony přes zablokovanou hranici vlakem

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám