Hlavní obsah

Poláci s dohodou o Turówu spěchají. Děsí je narůstající pokuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko

Ačkoliv se v polském dole Turów i navzdory vysoké evropské pokutě dále těží, jedna věc na polské straně se zásadně změnila. Poláci, zjevně kvůli navyšující se pokutě, začali na uzavření dohody s českou stranou spěchat. Vyplývá to z vyjádření politiků i zvyšující se frekvence oboustranných jednání.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Hnědouhelný důl v okolí polské elektrárny Turów

Článek

Na úrovni expertů i ministrů životního prostředí se obě strany sporu sešly v pondělí v Praze a další kolo jednání bude pokračovat už ve středu.

„Shodli jsme se na tom, že je v zájmu obou stran, abychom zrychlili proces dohody,“ potvrdil snahu o urychlení po pondělním jednání český ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Dohoda, o níž se jedná, by měla obsahovat mimo jiné povinnost polské společnosti PGE, která důl Turów provozuje, uhradit výdaje na vybudování nových a posílení stávajících zdrojů pitné vody na Liberecku a na posílení vodního zdroje v obci Uhelná, která s dolem bezprostředně sousedí.

Brabec: Jsme blíž dohodě o Turówu

Evropa

Cedule s krtečkem: Neobsluhujeme

Cedule s krtečkem v hornické přilbě a s nápisem „Čechy neobsluhujeme“ se v minulých dnech objevila na vstupních dveřích pivnice Alaska v polském městě Bogatynia. Jeho obyvatelé se obávají zastavení těžby uhlí v dole Turów, který mají za humny a který společně se sousední hnědouhelnou elektrárnou stovky z nich zaměstnává.

Cedule s krtečkem je podle místních reakcí na českou žalobu proti Polsku, na předběžné opatření Evropského soudního dvora i na vyměřenou pokutu půl milionu eur (12,7 milionu korun) denně za nedodržování tohoto nařízení.

„Nevím, co si Češi myslí a co čekají. Ale kdyby se důl zastavil, pro tento region by to byla katastrofa z hlediska práce i energetiky. A Češi to nechtějí vidět, mluví jen o sobě,“ říká v Bogatynii mladý muž Ksawery Wisniewski. Sám v dole nepracuje, ale polovina jeho rodiny prý ano.

Nemůžeme Turów zavřít, prohlásil polský prezident

Ekonomika

Ksawery proti Čechům prý dlouho nic neměl. „Ale teď už to tak úplně neplatí. Češi mě naštvali, ale to tady asi všechny. Zeptejte se i dalších,“ říká.

Výčep, který neobsluhuje Čechy, prý nezná, ale slyšel o něm a ví, že jeho majitel pracuje současně i v dole jako řidič. A neví o žádné jiné restauraci nebo obchodě, kde by nechtěli Čechy obsloužit.

Češi dál nakupují

S protičeskými náladami u hranic to nebude tak horké, myslí si hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Žijeme v regionu, kde několik tisíc lidí jezdí každý den přes hranice do práce. Jedna cedule s krtečkem je spíše vyjádřením politického názoru majitele, který současně pracuje v dole, než nějakým obecným problémem,“ míní Půta.

Czechów nie obsługujemy. Poláci těžce nesou spor o důl Turów

Evropa

„Ten samý den, kdy média o hospodě v Bogatynii informovala, tak v tamních supermarketech nakupovaly desítky, možná stovky Čechů,“ řekl Půta v rozhovoru pro Radiožurnál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám