Hlavní obsah

Czechów nie obsługujemy. Poláci těžce nesou spor o důl Turów

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Kvůli těžbě v dole Turów jsou vztahy mezi Českem a Polskem napjaté, a to nejen na politické úrovni. Ve městě Bogatynia nedaleko hranic například visí v jedné z místních restaurací plakát s vyobrazeným českým Krtečkem a nápisem „Čechy neobsluhujeme“.

Foto: Greenpeace.org

Rozsáhlý polský důl v příhraničním Turówě, v pozadí také sousední polská hnědouhelná elektrárna.

Článek

Majitel restaurace zároveň pracuje jako řidič v dole Turów. Krteček je ve výloze vyobrazen s lopatou v ruce a těžařským strojem na pozadí. Majitel se společně s dalšími odboráři z dolu navíc chystá do Lucemburska, kde chce osobně protestovat proti rozhodnutí unijního soudu.

Ten v pondělí uvalil na Polsko pokutu půl milionu eur (12,7 milionu korun) denně za neuposlechnutí květnového soudního příkazu okamžitě v dole přerušit těžbu.

Krok o neobsluhování Čechů podle starosty města Wojciecha Dobrołowicze ještě více obě strany rozhádá. Nejen v mezinárodní politice, ale především v lokální komunitě. Starosta uvedl, že stále více obyvatel jeho města si začíná od Čechů držet odstup.

„Čechům se nelíbí, že Poláci bohatnou, a tak dostali nápad, jak si na nás přivydělat, protože Poláky nenávidí už po staletí,“ uvedl jeden z obyvatel Bogatynie.

Polsko však pokutu neplatí Čechům, ale Evropské komisi.

Morawieckého protest

Dobrołowicz připomněl, že pokud důl pozastaví svou činnost, přijdou v Bogatynii o práci tisíce obyvatel, kteří v Turówě pracují. Podle serveru Gazeta Wyborcza se starosta osobně setkal s představiteli české vlády a po schůzce uvedl, že obě strany mají vůli se domluvit.

Ke zhoršení vztahů na politické úrovni přispěl ve čtvrtek také polský premiér Mateusz Morawiecki, který nepřicestoval na summit V4 do Budapešti, protože se ho účastnil český premiér Andrej Babiš. Morawieckého na summitu zastoupila ministryně pro rodinu a sociální politiku Marlena Malągová.

Spor o provoz hnědouhelného dolu Turów u hranic vedou Česko s Polskem dlouhodobě. ČR podala žalobu k Evropskému soudnímu dvoru, podle níž těžba ohrožuje zdroje pitné vody v blízkých českých obcích. Tribunál dal české straně za pravdu a v květnu vydal předběžné rozhodnutí o zákazu těžby, se kterým ale Polsko nesouhlasí a odmítá ho uposlechnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám