Hlavní obsah

Poláci řeší, zda jim Jan Pavel II. zanechal nemanželského syna

Právo, pm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zesnulý polský papež Jan Pavel II. (1920- 2005) má nemanželského syna Adama – tato šokující zpráva ateistického hnutí z Lublinu koluje několika polskými médii.

Foto: Profimedia.cz

Papež Jan Pavel II.

Článek

Zplodit ho měl s dlouholetou polskou milenkou Irenou Kinaszewskou, a to ještě před svým zvolením papežem na podzim v roce 1978.

Vše údajně potvrzují společné fotky, na nichž je papež, tehdy ještě krakovský kardinál Karol Wojtyla, zachycen s mladou ženou a blonďatým chlapečkem, který jako by mu z oka vypadl.

Dlouhodobý vztah páru prý potvrzují i svědci z té doby.

Lublin uvidí velkoplošný billboard

Už za několik dnů bude podle nadace Ateismus – sekularita – antiklerikalismus v Lublinu umístěn velkoplošný billboard s nápisem Papež rozbité rodiny i se zmíněným historickým snímkem trojice.

Podle nadace ukazuje aroganci, pokrytectví a mamonářství polských katolických kněží.

Mluvčí krakovské diecéze Robert Necek ale tvrdí, že tu jde o cílenou proticírkevní provokaci se snahou zkompromitovat slavného polského rodáka na papežském stolci krátce předtím, než bude prohlášen za svatého.

Benedikt XVI. prý je světlou výjimkou

Se stanoviskem katolické církve ovšem zásadně nesouhlasí šéf liberální parlamentní strany Tvoje hnutí (TR) Janusz Palikot, který v polské zpravodajské televizi TVN24 prohlásil, že by ho velmi překvapilo, „kdyby Jan Pavel II. neměl nemanželské dítě“.

„Jen obtížně lze nalézt papeže, který by neměl potomka. Žijící německý papež Benedikt XVI. je v tomto směru světlou výjimkou,“ uvedl.

Dodal, že „Irena Kinaszewská byla Wojtylovi mnohem více než velmi blízká osoba a měl s ní nemanželské dítě, tak jako je mají tisíce polských kněží se svými milenkami“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám