Hlavní obsah

Poláci dali poslední sbohem řidiči, s jehož kamiónem terorista vraždil v Berlíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Za účasti prezidenta Andrzeje Dudy a stovek dalších lidí se v pátek v Polsku konal pohřeb řidiče kamiónu, který zemřel při teroristickém útoku na berlínském vánočním trhu. Informovala o tom televize TVN24.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřeb zavražděného polského řidiče kamiónu Video: Reuters

 
Článek

Řidič Lukasz Urban, jehož mnozí Poláci i Němci považují za hrdinu [celá zpráva], byl zastřelen pravděpodobným pachatelem útoku Anisem Amrim, který pak s jeho kamiónem najel minulý týden do vánočního tržiště a zabil dalších 11 lidí. [celá zpráva]

Foto: STR, ČTK/AP

Majitel spediční firmy Ariel Žurawski ukazuje poslední snímek polského řidiče Lukasze Urbana.

Před kostelem ve městě Banie na severozápadě Polska, kde v pravé poledne pohřební obřad začal zádušní mší, se i se svými vozy shromáždila skupina Urbanových kolegů, kteří dávali najevo lítost nad jeho skonem troubením klaksonů.

Foto: Lukasz Szelemej, ČTK/AP

People gather in front of the church after a funeral mass for the Polish truck driver Lukasz Urban, who was killed in the Berlin Christmas market attack, in the church in Banie, Poland, Friday, Dec. 30, 2016. (AP Photo/Lukasz Szelemej)

Vedle Dudy se mše zúčastnila i šéfka kabinetu premiérky Beata Kempaová, místopředseda dolní komory parlamentu Joachim Burdzinski či zástupce německé ambasády v Polsku.

Foto: ČTK/AP

Lidé se u rakve loučí se zavražděným polským řidičem Lukaszem Urbanem.

"Poláci již byli mezi oběťmi teroristických útoků spáchaných islámskými fundamentalisty, ale tragédie, k níž došlo v Berlíně, je výjimečná, pokud jde o bezohlednost a krutost pachatele," přečetla během obřadu Kempaová dopis premiérky Beaty Szydlové.

Po mši byla rakev s Urbanovými pozůstatky uložena v rodinném hrobě na místním hřbitově. Řidiči kamiónů poté se svými vozy vyzdobenými polskými vlajkami se smutečními černými stuhami vyrazili na smuteční jízdu do okolí města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám