Hlavní obsah

Pokuta za knihu s homosexuální tematikou neplatí. Úřady nepochopily zákon, vzkázal maďarský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešťský městský soud tento týden zrušil pro formální vady pokutu, kterou úřady uložily řetězci knihkupectví Líra za prodej knihy zobrazující na obálce homosexualitu. Bezprecedentní pokuta ve výši 12 milionů forintů (780 tisíc korun) byla loni uložena na základě zákona zakazujícího prezentaci homosexuality dětem, který kritizovala Evropská unie.

Foto: AFP, ČTK/AFP

Román Heartstopper britské autorky Alice Osemanové

Článek

Podle soudu si úřady zákon nesprávně vyložily. Román Heartstopper britské autorky Alice Osemanové prodávala síť knihkupectví v dětské a mládežnické sekci, aniž by ho zabalila do neprůhledného obalu, jak to ukládá zákon pro prodej knih s tematikou LGBT+. Soud však nyní konstatoval, že povinnost neprůhledných obalů se vztahuje pouze na knihy prodávané odděleně od ostatních produktů.

Příběh je o začínající lásce mezi dvěma chlapci a na obalu knihy jsou zobrazeni dva objímající se středoškoláci. Knihu zpopularizoval seriál na Netflixu.

Zmíněný maďarský zákon z roku 2021 zakazuje zobrazování obsahů s tematikou LGBT+ v médiích, k nimž mají přístup děti mladší 18 let. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová označila zákon za ostudný a Evropská komise kvůli němu proti Maďarsku podala žalobu. Podle Komise je zákon v rozporu s právem na svobodu projevu.

Ochránkyně pedofilů, styď se. Maďaři v ulicích demonstrovali za odstoupení prezidentky

Evropa

Udělení zmíněné pokuty maďarské síti knihkupectví kritizovali také česká vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle české zmocněnkyně omezuje maďarský zákon zakazující prezentaci homosexuality dětem lidská práva. Rakušan se pozastavil nad tím, že v Maďarsku musí být v neprůhledném obalu kniha, na jejíž obálce se objímají dva kluci. „Prý to není dostatečně ‚normální‘. Mně spíš připadá nenormální tabuizovat ve 21. století lásku mezi dvěma kluky,“ doplnil.

Skartování knihy

Není to poprvé, co maďarští politici zaútočili na knihy s LGBT tematikou. Místopředsedkyně nacionalistické strany Naše vlast Dóra Dúrová v roce 2020 demonstrativně skartovala knihu pohádek, kterou označila za homosexuální propagandu. „Naše strana nestrpí, aby byly naše děti vystaveny homosexuální propagandě už i tím, že ji propašovali do pohádkové knihy,“ napsala Dúrová na sociální síti. Součástí zmíněné knížky, kterou politička zničila, jsou například homosexuální princové a lesbická Popelka. „Homosexuální princové nejsou součástí maďarské kultury. Budoucnost národa je potřebné stavět na maďarských rodinách,“ zdůraznila Dúrová. Podle maďarských médií tím jasně naznačila, že homosexuální vztahy nepovažuje za rodiny.

Maďarský Svaz vydavatelů a distributorů knih tehdy označil skartování knihy političkou za šokující. „Jsme v šoku z toho, že poslankyně parlamentu zničí knihu pouze proto, že nesouhlasí s jejím obsahem. Ničení knih připomíná nejhanebnější část evropské historie,“ reagoval svaz.

Za „homosexuální propagandu“ označil zmíněnou knihu pohádek také šéf úřadu vlády Gergely Gulyás. „Sexuální identita je soukromá záležitost, ale existuje určitá hranice. Homosexuální propaganda by se neměla zaměřovat na děti,“ řekl Gulyás, podle kterého jde o ohrožování nezletilých.

Řím protestuje proti Maďarsku kvůli zacházení s italskou občankou

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám