Hlavní obsah

Ochránkyně pedofilů, styď se. Maďaři v ulicích demonstrovali za odstoupení prezidentky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Několik tisíc lidí požadovalo v ulicích Budapešti odstoupení prezidentky Katalin Novákové, která udělila milost zástupci ředitele dětského domova ve městě Bicske, který kryl sexuální zneužívání dětí ředitelem ústavu. Premiér Viktor Orbán avizoval, že navrhne změnu ústavy, která by zakázala udělit milost odsouzeným pachatelům zločinů na dětech.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Demonstrace v Budapešti

Článek

Protestující prošli městem až k sídlu hlavy státu, kde opoziční hnutí Momentum už začátkem týdne umístilo transparent „Ochránce pedofilů Katalin Nováková“. V průběhu pochodu lidé skandovali na adresu prezidentky „Odstoupit“, „Styď se!“ a „Orbáne a Nováková zmizte!“.

Podle webu blikk.hu byla mezi účastníky protestu také bývalá vychovatelka z dětského domova v Bicske, která oznámila úřadům, že ředitel sexuálně zneužívá děti.

Opoziční poslankyně Ágnes Kunhalmiová pro web index.hu uvedla, že takových případů je víc ve „shnilém režimu“ zavedeném Orbánovou stranou FIDESZ. „Tohoto režimu se musíme zbavit,“ dodala poslankyně.

Maďarská prezidentka udělila kontroverzní milost, opozice žádá její odstoupení

Evropa

Europoslankyně za hnutí Momentum Anna Donáthová ve svém projevu zdůraznila, že hlava státu má být svědomím země. „Katalin Nováková odstup! Jak se dokážeš podívat do očí svých dětí? Nestydíš se?“ řekla Donáthová.

Hnutí Momentum vyzvalo i další města, aby zorganizovala protesty a slíbila, že v Budapešti se budou konat každý den až do odchodu prezidentky z úřadu.

Prezidentka Nováková se loni na jaře před návštěvou papeže Františka rozhodla omilostnit asi dva tucty odsouzených. Byl mezi nimi i zástupce ředitele dětského domova v Bicske. Endre K. léta kryl pedofilní činy svého šéfa a oběti nutil k tomu, aby stáhly své výpovědi. Soud ho za to poslal do vězení na tři roky a čtyři měsíce. Větší část trestu si už odseděl, když mu prezidentka udělila milost.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Protest proti prezidentce v Budapešti

Dětský fond OSN (UNICEF) podle maďarských médií milost označil za „nepřijatelnou a nepochopitelnou“. Maďarský helsinský výbor upozornil, že tento muž by dokonce dál mohl pracovat s dětmi.

Udělení milosti v tomto případu odhalil až začátkem tohoto týdne server 444.hu a v Maďarsku to vyvolalo značné pobouření. Redakci upozornil pozorný čtenář.

„Milost by asi nevyšla najevo, ale Endre K. se z vězení opakovaně pokusil napadnout rozsudek. Odvolací soud ještě nerozhodl, když mu prezidentka udělila milost. Rozhodnutí o udělení milosti se tak nakonec dostalo do rozhodnutí odvolacího soudu,“ uvedl server.

Bývalí chovanci dětského domova Julián a Levente pro televizi RTL řekli, že ředitel János Vásárhelyi je měl před více než deseti lety sexuálně obtěžovat. Proti řediteli vypovídal také další chovanec dětského domova, který však zanedlouho spáchal sebevraždu, vrhl se pod vlak.

Samotný ředitel byl nakonec za zneužití několika nezletilých chlapců v letech 2004 až 2016 odsouzen k osmiletému trestu vězení.

Ohavné záběry s nemluvňaty, ničení počítače kladivem. Ve Francii provedli obří zátah na pedofily

Evropa
Foto: MTI

Katalin Nováková

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám