Hlavní obsah

Pokračuje soud s Kočnerem. Prokuratura předložila nový důkaz

Novinky, Aleš Fuksa, Ivan Vilček (Pezinok)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pezinok
Aktualizováno

Specializovaný soud v Pezinku 5. srpna překvapivě odložil vynesení rozsudku v případě vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové na 3. září z důvodu pokračující porady senátu. Před čtvrtečním soudním přelíčením není jasné, zda rozsudek padne, protože soud má na stole nový důkaz, který může, ale nemusí vzít v potaz.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Szabó a Kočner u soudu

Článek

Prokurátor v pondělí nečekaně předložil soudu nový důkaz. „Potvrzuji, že na Specializovaný trestní soud byl podán návrh ze strany prokurátora na doplnění dokazování v rozsahu 65 stránek,“ uvedla mluvčí soudu Katarína Kudjaková.

Denník N v této souvislosti poznamenal, že tento krok může oddálit vynesení rozsudku. Podle listu se zmíněný důkaz týká analýzy dat z mobilního telefonu Aleny Zsuzsové, která je obžalovaná jako zprostředkovatelka vraždy. „Soud musí rozhodnout, zda se případ vrátí do dokazování nebo návrh prokuratury odmítne a vyhlásí rozsudek,“ uvedl Denník N.

Svědek: Kočner hledal někoho, kdo by se za miliony doznal k vraždě Kuciaka

Evropa

Rektorka akademie policejního sboru Slovenské republiky v Bratislavě a odbornice pro trestní právo Lucia Kurilovská však podle agentury SITA nevylučuje, že soud se vrátí do fáze dokazování.

Prokuratura žádá 25 let

Prokurátor úřadu speciální prokuratury Vladimír Turan očekává, že soud uzná obžalovaných za vinné v případě dvojnásobné vraždy, která otřásla celým Slovenskem a žádá pro obžalované 25letý trest. „Závěrečné řeči obžalovaných byly přesně takové, jaké jsem očekával. Snažili se zpochybnit důkazy, které proti nim svědčí,“ řekl Turan.

Na rozsudek čeká obžalovaný podnikatel Marian Kočner, který si měl vraždu objednat. Ten je také jediný u soudu osobně. Zprostředkovatelka Alena Zsuzsová a bývalý policista Tomáš Szabo, který vraha na místo činu přivezl, požádali, aby se soud konal v jejich nepřítomnosti. Verdikt si přišli vyslechnout také rodiče Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírové.

V případě už padly dva verdikty. Koncem roku 2019 byl v případu Kuciak odsouzen k 15letému trestu jako zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó, když uzavřel dohodu o vině a trestu, kterou soud schválil.

Část Kočnerova sledovacího komanda je prý stále aktivní

Zahraniční

Po svém zatčení Andruskó spolupracoval s vyšetřovateli a u soudu vystupoval jako svědek. Letos v dubnu poslal soud na 23 let do vězení také bývalého profesionálního vojáka Miroslava Marčeka, který se přiznal k vraždě novináře a jeho snoubenky i podnikatele Petera Molnára.

Bude to precedens

Marek Vagovič, šéf investigativního týmu webu aktuality.sk, pro který pracoval Ján Kuciak, ve čtvrtek před zahájením soudního přelíčení řekl Právu a Novinkám, že doufá ve spravedlivý rozsudek, který bude znamenat precedens i do budoucnosti. „Rozsudek se stane odkazem pro všechny vlivné, bohaté a mocné lidi v tom, že si na Slovensku nemohou dělat cokoliv a že za své činy budou spravedlivě potrestáni,“ řekl Vagovič.

Bývalý Kuciakův šéf si řekl, že s novinařinou neskončí minimálně do té doby, dokud nebudou právoplatně odsouzeni vrazi, zprostředkovatelé i objednavatel vraždy. „To stále platí. Co bude potom, uvidím. Dnes jsem ale spíš odhodlaný v práci pokračovat, v případě, že bude rozsudek spravedlivý. Ale i kdyby spravedlivý nebyl, tak mě to ještě víc nakopne a nabudí, abychom jednoduše nenechali Slovensko v rukou mafie. Ten zápas musíme vyhrát,“ zdůraznil.

Odhalená propojení

Vyšetřování kolem Kočnera vedla také k šokujícím odhalením o propojení podnikatele na bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnku, další prokurátory, na policisty, soudce i vlivné politiky.

Kočner ve své emotivní závěrečné řeči přirovnal svou soudní kauzu k monstrprocesu s Miladou Horákovou. „Nejsem světec, ale nejsem ani vrah. Určitě nejsem hlupák, který si neuvědomí, co způsobí vražda novináře,“ řekl Kočner.

Před Kuciakem vrazi líčili na prokurátora a členy jeho rodiny

Evropa

Ján Kuciak a Martina Kušnírová byli zavražděni 21. února 2018 oba ve věku 27 let ve svém domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Vyšetřování probíhalo po několika liniích, ale po více než půl roce bylo odhalené vražedné komando z jižního Slovenska, které si měl Kočner najmout k odstranění novináře. Za vraždu měla být vyplacena odměna ve výši 70 tisíc eur (1,8 milionu korun).

Dvojnásobná vražda vyvolala na Slovensku největší masové protesty od roku 1989. Postupně ve funkcích skončili ministr vnitra Roberta Kaliňák, premiér Robert Fico a šéf policie Tibor Gašpar.

Reklama

Výběr článků

Načítám