Hlavní obsah

Pokles vody po zničení Kachovské přehrady ohrožuje chlazení jaderné elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) po zničení přehrady Nová Kachovka oznámila, že posílí svou přítomnost v Záporožské jaderné elektrárně. Ta využívala vodu z přehrady k chlazení reaktorů, hladina ale rychle klesá k bodu, když už ji nelze čerpat.

Kvůli poklesu hladiny uhynuly v Kachovské přehradě tisíce rybVideo: Reuters

 
Článek

MAAE zdůraznila, že voda je potřeba, i když jsou reaktory odstavené, aby se „předešlo roztavení paliva a případnému úniku radioaktivity“.

„Možnost ztráty hlavního zdroje chladicí vody pro elektrárnu představuje další komplikace k beztak složité situaci ohledně jaderné bezpečnosti,“ uvedl generální ředitel MAAE Rafael Grossi.

Hladina v přehradě klesá, což vyvolává obavy. Od úterý se snížila už o 2,8 metru, ale pokles se podle MAAE zpomalil ze „včerejšího maxima 11 cm za hodinu na 5 až 7 cm za hodinu“.

Nic se nemusí vyšetřovat, Rusové týden před zkázou Kachovky schválili nový zákon

Evropa

„Jestliže hladina klesne pod 12,7 metru, Záporožská jaderná elektrárna nebude schopná pumpovat vodu z přehrady, uvedla MAAE. Na tuto hodnotu se hladina může při stávající rychlosti poklesu dostat během dvou dní.

„V rámci příprav na takovouto možnost jaderná elektrárna průběžně doplňuje své zásoby vody včetně velkého chladicího rybníka u elektrárny a s ním spojených přilehlých kanálů, když plně využívá vodu u Kachovské nádrže, dokud to ještě je možné,“ uvedla agentura podle listu The Guardian.

Šéf MAAE pojede kvůli zničení Kachovské přehrady osobně zkontrolovat Záporožskou jadernou elektrárnu

Evropa

Experti: Záporožskou jadernou elektrárnu poničení přehrady bezprostředně neohrožuje

Zahraniční

Protržená Kachovská přehradaVideo: Reuters

Výběr článků

Načítám