Hlavní obsah

Experti: Záporožskou jadernou elektrárnu poničení přehrady bezprostředně neohrožuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poškození Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny nyní neohrožuje bezpečnost blízké Záporožské jaderné elektrárny okupované ruskými silami. Shodují se na tom předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová i Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA). Situace je pod kontrolou i podle ukrajinské společnosti Enerhoatom a ruského koncernu Rosatom.

Foto: Profimedia.cz

Záporožská jaderná elektrárna na snímku z května

Článek

„Zničení přehrady Nová Kachovka by nemělo mít bezprostřední vliv na bezpečnost Záporožské elektrárny. Reaktory jsou odstaveny, chlazení zajištěno z velké speciální nádrže na Dněpru,“ napsala Drábová na Twitteru.

Také podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) momentálně nebezpečí nehrozí.

„IAEA si je vědoma zpráv o škodách na přehradě Kachovka na Ukrajině, experti IAEA v Záporožské jaderné elektrárně pozorně sledují situaci, žádné bezprostřední riziko pro jadernou bezpečnost v elektrárně není,“ vzkázala agentura na Twitteru.

Voda z Kachovské nádrže je nezbytná k tomu, aby elektrárna mohla odebírat energii pro kondenzátory turbín a bezpečnostní systémy, uvedl ukrajinský správce atomových elektráren Enerhoatom na síti Telegram.

„Nyní je chladicí nádrž elektrárny plná: k 8:00 je hladina vody 16,6 metru, což je pro potřeby elektrárny dostatečné,“ doplnil Enerhoatom s tím, že situace v jaderné elektrárně je pod kontrolou a ukrajinský personál veškeré ukazatele monitoruje.

Také ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na ruský koncern Rosatom uvedla, že Záporožská jaderná elektrárna v ohrožení není.

„Je ale naléhavé to řešit, protože ve střednědobém a dlouhodobém horizontu jde o problém související s bezpečností jaderných elektráren,“ citoval ruský web RBK Vladimira Rogova, zástupce ruské okupační správy v Záporožské oblasti.

Největší jaderná elektrárna v Evropě

V chladicím systému největší jaderné elektrárny v Evropě, která je momentálně okupována ruskými silami, se používá voda z Kachovské přehrady. Ukrajinská armáda tvrdí, že přehradu, která leží v Ruskem okupované části jižní Ukrajiny, vyhodily do povětří ruské síly. Místní ruští činitelé naopak obviňují ukrajinské jednotky.

Po zničení Kachovské přehrady začala v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny evakuace.

Záporožská jaderná elektrárna byla bez proudu zvenčí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám