Hlavní obsah

Podřezal ho a hodil do strže. Polský soud řeší, zda to byla vražda, nebo eutanazie

Právo, pm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžce zmláceného Tomasze T. (36) s podřezaným hrdlem hodil do strže téměř čtyřicetiletý muž, když si předtím od tohoto ochrnutého podnikatele z jihopolského Kladska vzal pět tisíc zlotých (33 tisíc korun).

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Byla to odměna za to, že Tomasze na jeho přání usmrtil a zbavil ho tak nesmírných bolestí z choroby. Soud ho za to odsoudil na 15 let vězení, ale vrah se odvolal. Jeho obhájce teď přesvědčuje odvolací soud ve Vratislavi, že v tomto hrůzném případu skutečně nešlo o vraždu, ale o eutanazii.

Ani ta ale není v Polsku legální a pachateli by za ni hrozil trest odnětí svobody až pět let. Tomasz krátce před smrtí několikrát veřejně oznámil, že chce zemřít, protože velmi trpí, nedokáže se o sebe postarat, opustila ho partnerka a jeho nemoc se nedá vyléčit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O tom, že smrt je pro něj jediným řešením a vysvobozením z bezvýchodné situace, napsal i v dopisech na rozloučenou, které rozeslal všem nejbližším příbuzným. Nakonec se jeden jeho známý nechal přesvědčit a rozhodl se Tomaszův život ukončit.

U soudu prohlásil, že to učinil z lítosti 15. září 2013 na několikrát naléhavě opakovanou Tomaszovu prosbu.

Životní pojistky

Téhož dne ho však zadržela policie a on při prvním výslechu vše popsal. Soud ho po několikaměsíčním projednávání odsoudil k patnácti letům vězení, ale počátkem října začalo ve Vratislavi odvolací řízení.

K argumentu, že mu trpící podnikatel před smrtí předal peníze, ještě dodal, že mu podobné obnosy dával už předtím. Paralyzovaný podnikatel ještě před odchodem ze života uzavřel několik životních pojistek, aby jejich prostřednictvím finančně zajistil příbuzné. V případě sebevraždy by pojišťovny ale nic nevyplatily. Proto se Tomasz rozhodl žádat známého, aby ukončil jeho trápení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám