Hlavní obsah

Podnikatele zadrženého kvůli vraždě maltské novinářky propustili na kauci

Valletta

Prominentní podnikatel Yorgen Fenech, který byl ve středu zadržen v rámci vyšetřování vraždy novinářky Daphne Caruanaové Galiziové, byl ve čtvrtek propuštěn na kauci. S odvoláním na policejní zdroje o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Jeremy Wonnacott/malta Governmen, Reuters

Zadržený maltský podnikatel Yorgen Fenech.

Článek

Nyní bude Fenech podle úřadů pod neustálým dohledem policie. Podle zákona musel být propuštěn do pátku v případě, že proti němu nebyla vznesena obvinění. Vyšetřování však pokračuje.

Caruanaová Galiziová zemřela v roce 2017 při výbuchu bomby ve svém voze. Obžalována byla trojice mužů, ale všichni tvrdí, že jsou nevinní. Nedaří se objasnit, kdo byl zadavatelem vraždy.

Na Maltě zatkli dalšího podezřelého z vraždy novinářky, dostihli ho na jachtě

Evropa

Psala o propojení byznysu s politikou 

Novinářka, která se zabývala odhalováním korupce, osm měsíců před svou smrtí psala na svém blogu o dubajské společnosti 17 Black Limited, která patří podle maltských úřadů také Fenechovi. Caruanaová Galiziová napsala, že je tato společnost napojena na maltské politiky.

Jak uvedla agentura Reuters, Fenechova podnikatelská skupina v roce 2013 získala velkou státní energetickou koncesi k vybudování plynové elektrárny.

Na Maltě pochovali zavražděnou investigativní novinářku

Evropa

Fenechovu zatčení v úterý předcházela zpráva o zadržení muže, který byl možná zprostředkovatelem vraždy a který nabídl policii spolupráci výměnou za prezidentskou milost. Premiér Joseph Muscat oznámil, že doporučení k udělení milosti dá jen v případě, že muž bude vypovídat před soudem a že jeho svědectví povede k usvědčení objednavatele vraždy. Muž byl zadržen minulý čtvrtek spolu s dalšími lidmi, jeho jméno zveřejněno nebylo.

Muscat Fenechovo zatčení přímo s případem Caruanaové Galiziové nespojil. Řekl pouze, že možná souvisí s jeho úterním výrokem o možné milosti pro prostředníka a s tím, že policii uložil sledovat neobvyklé aktivity lidí, kteří jsou v souvislosti se zločinem předmětem zájmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám