Hlavní obsah

Podněstřím otřásly exploze

– Tiraspol

Série explozí otřásla ministerstvem státní bezpečnosti v hlavním městě moldavského separatistického regionu Podněstří, uvedla podle agentury Reuters místní televize TSV. Podněsterské ministerstvo vnitra podle televize sdělilo, že neznámí útočníci na budovu v Tiraspolu stříleli z granátometů. Oběti hlášeny nejsou.

Foto: Novinky

Článek

Ve vysílání TSV se objevily záběry budovy s rozbitými okny a dveřmi i hasičské sbory. Na záběrech byl vidět také opuštěný granátomet.

V poslední době se o Podněstří v médiích hovoří v souvislosti s válkou na Ukrajině. Kyjev se obává, že ruské síly se chystají území neuznávané proruské republiky Podněstří používat k podnikání dalších útoků na Ukrajinu.

Ruský generálmajor Rustam Minněkajev minulý týden podle agentury TASS řekl, že v současné fázi invaze se ruské síly budou snažit získat kontrolu nad východní i jižní částí Ukrajiny, což jim umožní s Podněstřím získat pozemní spojení.

Rusko odhalilo dobyvačné plány, chce odříznout Ukrajinu od moře

Evropa

Podněstří je separatistická republika na východě Moldavska. Jeho nezávislost nikdo neuznává, Rusko jej však podporuje.

Od Moldavska se odtrhlo v roce 1990 v obavách ze sjednocení Moldavska s etnicky a jazykově spřízněným Rumunskem. Po vyhlášení nezávislosti tu vypukly boje mezi separatisty a vládními vojsky, do kterých zasáhly také kontingenty ruské 14. armády. Po pětiměsíčních bojích, které si vyžádaly podle různých odhadů 700 až 1500 obětí, byla v červenci 1992 uzavřena mírová dohoda. Rusko od té doby v zemi udržuje vojenský sbor 1500 mužů, který označuje za mírovou misi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám