Hlavní obsah

Podněstří hlásí dopad trosek rakety na svém území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady v moldavském separatistickém regionu Podněstří v pondělí uvedly, že na jeho území dopadly trosky rakety ukrajinské protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura DPA. V noci na pondělí Rusko provedlo další z řady útoků bezpilotními letouny a raketami na přilehlou Oděskou oblast na Ukrajině.

Foto: ČTK/AP

Protiletadlový systém S-300

Článek

Části střely byly nalezeny v obci Chitsani (Kickany) asi 20 kilometrů od hranic s Ukrajinou, uvedlo ministerstvo vnitra mezinárodně neuznaného separatistického regionu s tím, že nikdo nebyl zraněn.

Tvrzení šířené separatisty, že se jednalo o ukrajinskou raketu ze systému protivzdušné obrany S-300, nebylo možné nezávisle ověřit.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat v pondělí podle agentury Unian řekl, že Rusové se nově pokoušejí přelstít ukrajinskou protivzdušnou obranu u Oděsy tím, že útočícím raketám a dronům určují záměrně komplikované příletové trasy.

„(Střely a drony) letěly z východních oblastí do centrální části země, pak se otočily a podél moldavské hranice se vrátily k Oděse,“ řekl Ihnat k útoku z noci na pondělí, který způsobil značné škody v oděském přístavu.

Trosky v okolních zemích

V průběhu invaze na Ukrajinu, kterou Rusko zahájilo před více než půldruhým rokem, se v zemích sousedících s Ukrajinou již několikrát zřítily části raket či dronů.

V listopadu loňského roku zemřeli v Polsku dva lidé po dopadu trosek, které podle vyšetřování pocházely z ukrajinské protiletadlové střely.

V posledních týdnech byly na rumunském území opakovaně nalezeny části ruských bezpilotních letounů, které útočily na ukrajinské přístavy na Dunaji.

Mezinárodně neuznané Podněstří má zhruba 470 tisíc obyvatel a leží na hranici s jihozápadní Ukrajinou nedaleko černomořského přístavu Oděsa.

Od Moldavska se odtrhlo po rozpadu Sovětského svazu na počátku 90. let, když separatisty aktivně podpořili ruští vojáci. Dodnes je v regionu rozmístěno asi 1500 ruských vojáků, které Moskva označuje za mírové jednotky.

Rumunsko hlásí další nález úlomků dronu. USA v zemi posílí hlídky stíhaček F-16

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám