Hlavní obsah

Počet obětí zemětřesení stoupl na 250, žena přežila pod troskami 42 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aquila
Aktualizováno

Na 250 stoupl počet obětí pondělního zemětřesení v italských Abruzzách, uvedli ve středu zdravotníci. Mezi mrtvými jsou i dva mladí Češi. Patnáct osob zůstává nezvěstných. Oblast v noci postihly další silnější otřesy. Již večer měl jeden sílu 5,5 stupně Richterovy škály a cítit byl i v Římě. Záchranáři nalezli několik přeživších, jedna žena strávila po troskami 42 hodin.

Článek

V úterý večer krátce před 20. hodinou zasáhl oblast kolem Aquily otřes o síle 5,5 Richterovy škály. Jeho následkem se zřítily části budov poškozených při pondělním zemětřesení o síle 5,8 stupně. Otřesy pocítili i Římané. Kolem 23:30 SELČ byl zaznamenán další otřes, tentokrát o síle 3,8  stupně.

Ve úterý večer české ministerstvo zahraničí oznámilo, že v Aquile zahynuli dva sedmnáctiletí Češi, kteří tam byli na stáži. [celá zpráva]

Na pět tisíc záchranářů, kteří neustávají v práci, však slavilo i úspěchy. Večer se jim podařilo zachránit jednu ženu. Vyhrabali ji z trosek u centra města, pod nimiž strávila  42 hodin. Žena byla při vědomí. 

Už předtím byla vyproštěna studentka Marta, která přežila bez úhony celých 23 hodin pod troskami a na jejímž vyprošťování pracovali speleologové pět hodin. Odpoledne pak záchranáři vyprostili z trosek osmadevadesátiletou Marii D´Antuonovou, která byla zavalená 30 hodin. Ta si po celou dobu, co čekala na záchranáře, háčkovala.

Italský premiér Silvio Berlusconi už v úterý večer slíbil, že záchranné práce budou pokračovat dalších 48 hodin. Jen v Aquile je pobořeno 10 000 domů.

Aquila
Je jednou z pokladnic italské renesanční a barokní architektury. V hlavním městě regionu Abruzzo žije asi 70 000 lidí, ale i tisíce turistů a studentů. Většina centra města byla znovu vystavěna po ničivém zemětřesení z roku 1703.
Zemětřesení z neděle na pondělí tam poničilo mezi třemi a sedmi tisíci budov včetně vzácných kostelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Letecké snímky zkázy ve střední Itálii

Silné zemětřesení, které ráno postihlo střední Itálii, proměnilo řadu domů v Aquile v hromádku suti. Jen v tomto městečku se zachovaným středověkým rázem...

Italská tragédie očima našeho reportéra

Trosky domů jako po bombardování, prázdné ulice, podivné ticho. Tak teď vypadá ve střední Itálii většina míst zpustošených pondělním zemětřesením. Situaci...

Výběr článků

Načítám