Hlavní obsah

Počet migrantů zadržených v La Manche letos prudce stoupl

Francouzská a britská pobřežní stráž letos v Lamanšském průlivu zadržely bezmála 2500 migrantů. Napsala to dnes agentura AFP, která se dostala k oficiálním údajům o operacích ve vodách mezi Francií a Velkou Británií. Letošní součet je podle těchto údajů čtyřikrát vyšší, než ten z loňského roku.

Foto: Social Media, Reuters

Británie se potýká s přílivem migrantů, kteří se snaží překonat Lamanšský průliv na loďkách.

Článek

Za posledních 12 měsíců Francouzi a Britové napočítali 261 případů, kdy skupiny běženců vypluly na západ přes kanál La Manche, povětšinou v malých, přeplněných člunech. Čtyři lidé při těchto plavbách zahynuli. Při zásazích příslušníků pobřežní stráže bylo 2358 osob zadrženo a přepraveno k břehům na jedné či druhé straně, zatímco v loňském roce to bylo jen 586 lidí.

O zvýšeném provozu na migrační trase z Francie do Británie informují média zhruba od podzimu 2018. Podle britské vlády se letos tímto způsobem do Spojeného království dostalo přes 1800 lidí. Úřady přitom od počátku varují, že plavba v Lamanšském průlivu na malých člunech je velmi nebezpečná nehledě na povětrnostní podmínky.

V Lamanšském průlivu zachránili 40 migrantů, kteří pluli do Británie

Zahraniční

Další případy však stále přibývají, přičemž poslední dva přinesla minulá neděle. Francouzská pobřežní stráž při dvou operacích zajistila tři desítky migrantů ze dvou plavidel, která se nedaleko francouzských břehů ocitla v nesnázích. Jen o tři dny dříve bylo na obou stranách dohromady zadrženo 60 migrantů.

„Tyto přechody pokračují, protože někteří se dostanou až do cíle a především proto, že jsou velmi rentabilní pro převaděče,“ uvedl François Guennoc z organizace L’Auberge des Migrants, která pomáhá běžencům na severu Francie. Podle něj aktuálně úřady v regionu čelí nové výzvě, neboť přibývá případů, kdy ve stejnou dobu vyráží na moře více člunů s migranty. Za každého z nich převaděči dostávají „možná 2000 eur“ (50 tisíc korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám