Hlavní obsah

Útok medvěda na Slovensku: Obětí je 31letá Běloruska. Při úprku zřejmě spadla ze skály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Demänovská Dolina
Aktualizováno

Při útoku medvěda v Demänovské Dolině na Slovensku zemřela 31letá žena z Běloruska. Informovalo o tom v sobotu slovenské ministerstvo životního prostředí (MŽP). Devětadvacetiletý muž, s nímž byla na túře, je v pořádku. Zvíře dvojici nahánělo a žena při útěku zřejmě spadla ze skály.

Foto: Horská záchranná služba

Zásah slovenských záchranářů u tragického útoku medvěda

Článek

„Soudní lékař konstatoval jako předběžnou příčinu smrti selhání centrálního nervového systému z důvodu pádu z výšky, které způsobilo devastační zranění hlavy. Přesnou příčinu smrti určí až soudní pitva,“ cituje web noviny.sk žilinskou policejní mluvčí Zuzanu Šefčíkovou.

Úřady upřesnily, že k tragické události došlo v lyžařském středisku Jasná, části Repiská. Horská služba uvedla, že hlášení o „střetu dvou osob s medvědem“ dostala v podvečerních hodinách. Pár – 29letý muž a 31letá žena – se prý rozutekl každý jiným směrem.

„Podle informací od nahlašovatele měl medvěd pronásledovat 31letou ženu, která muži zmizela z dohledu a neměl s ní ani hlasový kontakt,“ uvedli záchranáři s tím, že do terénu okamžitě vyrazil záchranný tým včetně psovoda.

„Po krátké době služební pes označil místo pod skalním prahem, kde se po pádu strmým terénem nacházela medvědem pronásledovaná žena, bohužel už bez známek života. Medvěd se v té době nacházel v jejich blízkosti,“ doplnili záchranáři s tím, že šelmu se podařilo zahnat s pomocí psa, křiku a varovného výstřelu.

„S mužem se podařilo navázat zvukový kontakt a následně jej druhá skupina záchranářů našla uvázlého nad skalním prahem. Byl vystrašen, ale bez zranění,“ dodali záchranáři.

Muže pak záchranáři přepravili na svou stanici a tělo ženy vyprostili z náročného terénu.

Foto: Horská záchranná služba

Záchranáři na místě tragického útoku medvěda na Slovensku

Na případu pracuje policie a v akci je i Zásahový tým pro medvěda hnědého.

„O dalších krocích budeme transparentně informovat. Pokud se potvrdí, že šlo o přímý útok medvěda, tak se to tak i pojmenuje. Nic se ututlávat nebude,“ citovala agentura TASR náměstka MŽP Filipa Kuffu.

Dvojici na Slovensku naháněl medvěd. Ženu našli mrtvou

Evropa

Ministerstvo v souvislosti s tragédií připomnělo, že společně s Rumunskem předloží na příští jednání Rady ministrů životního prostředí Evropské unie návrh na překlasifikování medvěda do nižší kategorie, který umožní efektivní a aktivní zásah do populace medvěda.

Dánského lyžaře napadl v Severní Makedonii medvěd. Kvůli mírné zimě nespal

Evropa
Foto: Profimedia.cz

Demänovská dolina na archivním snímku

Foto: Horská záchranná služba

Zásah slovenských záchranářů u tragického útoku medvěda

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám