Hlavní obsah

Po požáru věžáku v Londýně jsou stále nezvěstné desítky lidí

Londýn
Aktualizováno

Po požáru výškového bytového domu v Londýně, který si v noci na středu vyžádal podle policie nejméně 30 mrtvých. Další desítky jsou pohřešovány. Dvanáct lidí zůstává v kritickém stavu. Šéf londýnské policie Stuart Cundy na otázku, zda je možné, že si požár vyžádal přes 100 obětí, ve čtvrtek odpověděl: „Doufám, že se počet obětí nevyšplhá k trojciferným číslům.”

Foto: ČTK/AP

Vyhořelý výškový dům Grenfell Tower v západním Londýně

Článek

Jeden z přeživších deníku The Sun popsal, jak s rodinou z domu prchali.

„V momentě, kdy jsme otevřeli dveře, zachvátil nás dým. Neměli jsme však na výběr, jelikož plameny začaly šlehat skrze okna,” řekl s tím, že museli sejít z 21. patra a neviděli nic před sebou. „Spolu s malými dcerami a mou těhotnou ženou, která je v sedmém měsíci, jsme museli po cestě překračovat těla,” dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyhořelý dům Grenfell Tower ve čtvrtek ránoVideo: AP

Většina lidí v nejvyšších patrech čtyřiadvacetipodlažního domu podle The Sun požár pravděpodobně nepřežila. Teplota žáru překročila 1000 stupňů Celsia. V šesti nemocnicích lékaři prý pečují o 74 obětí požáru, 18 lidí je ve vážném stavu.

Hasiči a policie v Londýně pokračují v práci na likvidaci následků neštěstí.

Britská premiérka Theresa Mayová nařídila, aby byl požár důkladně vyšetřen.

Předmětem vyšetřování byl mohly být například otázky, které se týkají dodržení protipožárních předpisů v domě, který nedávno prošel rekonstrukcí. V obecních bytech žilo podle britských médií 400 až 600 lidí z převážně sociálně slabších vrstev.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám