Hlavní obsah

Hasiči pronikli až do nejvyššího patra hořící Grenfell Tower

– Londýn • Aktualizováno

Londýnští hasiči prohledali celý věžák Grenfell Tower, ve kterém propukl rozsáhlý požár. Dostali se až do horního patra a vyprostili 65 živých. Oheň dál hoří na těžko přístupných místech. Při pátrání po případných přeživších využili drony. Šance, že by někdo další přežil, je však mizivá, oznámila televize Sky News. Počet obětí stoupl na 12.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Dron letící na průzkum shořelého věžáku.

Článek

V době vypuknutí požáru byly v domě, kde byly především byty, ale částečně také kanceláře, stovky lidí. Podle britských médií jich mohlo být přes 500.

Podle informací ze středečního podvečera zemřelo 12 lidí, oznámila to policie, která však — stejně jako dříve — dodává, že konečné číslo bude vyšší.

Do šesti nemocnic v britské metropoli převezeno celkem 68 zraněných lidí, z nichž 18 je nyní v kritickém stavu.

Počet pohřešovaných se nyní nedá přesně stanovit, řekl Stuart Cundy z londýnské policie. V současnosti jde podle něj hlavně o to prohledat celý dům a najít všechny pohřešované. „Bude to dlouhá akce... Nejen pro dnešek či pro nadcházející noc," řekl Cundy novinářům.

Z hořícího domu se zatím podařilo záchranářům vyprostit šest desítek živých lidí. Ohledně dalších byl Cundy skeptický. „Bohužel nepředpokládám, že by byli uvnitř ještě nějací živí lidé," uvedl.

Velitel zásahu Václav Kratochvíl porovnává požár Olympiku a požár v LondýněVideo: Novinky

Budova zatím stále hoří a boj s plameny zřejmě jen tak neskončí.

„Je to velmi rozsáhlý a velmi silný požár, předpokládám, že londýnský hasičský sbor bude v terénu bojovat s tímto požárem nejméně dalších 24 hodin," řekla tisku ve středu kolem poledne zástupkyně hasičů Dany Cottonová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár budovy v LondýněVideo: AP

Podle obecního úřadu pro správní obvody Kensington a Chelsea, který je vlastníkem objektu, žilo v domě 125 rodin. Úřady vyzvaly občany, aby lidem, kteří přišli o všechno, přinesli hmotnou pomoc na určené místo.

Budova postavená v roce 1974 nedávno prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Stavební firma, která prováděla nedávnou rekonstrukci objektu, podle agentury AP ujistila, že dodržela všechny požadované kontroly, požární předpisy a bezpečnostní standardy.

Příčina požáru je zatím nejasná. Londýnský starosta Sadiq Khan poznamenal, že událost vyvolala otázky, které budou muset být zodpovězeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám