Hlavní obsah

Po České republice ukončí kontroly na hranicích se Slovenskem i Vídeň

Vídeň

Rakousko od pondělí zruší kontroly na hranici se Slovenskem, informuje podle agentury APA rakouské ministerstvo vnitra. Důvodem je, že v noci na neděli ukončí kontroly na hranici také Česká republika.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kontrola kamionů na D2 hranici u Lanžhota na Břeclavsku

Článek

Rakousko kontroly na rakousko-slovenské hranici zavedlo po vzoru ČR, která s nimi začala kvůli nárůstu nelegální migrace na konci loňského září.

Rakousko plánuje místo kontrol na hranici kontroly v příhraničních oblastech, a to v koordinaci se sousedními státy. V těchto oblastech země plánuje nasadit hlídky a drony.

Také v případě České republiky bude po zrušení kontrol na hranici se Slovenskem fungovat na směnu v příhraničním prostoru 70 policistů.

Podle českého ministra vnitra Víra Rakušana budou také pokračovat kontroly ve slovenských vlacích, které mají zajistit, aby případní odhalení migranti zůstali na slovenské straně hranice.

Česká republika kontroly zavedla po strmém nárůstu počtu migrantů zejména ze Sýrie, kteří přes Česko a Slovensko mířili do států západní Evropy. Při tranzitní migraci v loňském roce česká policie odhalila 21 852 běženců, o rok dříve jich bylo 1330.

Rakušan chce měnit režim kontrol na hranicích postupně

Domácí

Slováci mluví o zbytečných hraničních kontrolách

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám