Hlavní obsah

Slováci mluví o zbytečných hraničních kontrolách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroly na česko-slovenské hranici kvůli zvýšenému počtu ilegálních migrantů jsou drahé, nemají žádný efekt a jsou neopodstatněné. Ve čtvrtek to prohlásil slovenský policejní prezident Štefan Hamran.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Uprchlická situace na slovensko-českých hranicích na snímku z 2. listopadu 2022.

Článek

Podle Hamrana čeští policisté vrátili na Slovensko 2800 migrantů, ale ti nezůstávají na Slovensku, ale zřejmě se dostávají opět do Česka a pak dál do Německa.

„Česko-rakouská hranice totiž není chráněná,“ uvedl šéf slovenské policie jeden z příkladů, jak se migranti dostávají zpět do České republiky a dál do Německa.

Podle Hamrana musí přijít řešení z centrální evropské úrovně. „Nemáme jiný manévrovací prostor než uzavřít vnější schengenské hranice. Každý migrant, který se dostane na území Schengenu, je už zde a není možné ho vyhostit,“ upozornil šéf slovenské policie.

Podle něho je nevyhnutelné masivní posílení vnější hranice Schengenu. „Celá Evropská unie se k tomu musí postavit čelem a začít společně řešit tento problém na vnějších schengenských hranicích. Druhým opatřením by mělo být posílení společných hlídek na území Maďarska,“ dodal Hamran.

Pokud jsou totiž migranti zadrženi na území Maďarska, stále je možnost je vrátit mimo schengenský prostor. Vnější schengenskou hranici by podle Hamrana měl pomáhat chránit také Frontex.

Reklama

Výběr článků

Načítám