Hlavní obsah

Petříček: Je na čase bavit se o sankcích vůči Rusku

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Evropská unie by se po odsouzení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného měla znovu vrátit k tématu sankcí, uvedl na Twitteru český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Navalného v úterý poslal moskevský soud do vězení na 3,5 roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ČSSD Tomáš Petříček

Článek

Česko podobně jako další světové státy vyzvalo k okamžitému propuštění kritika Kremlu. „Jde o vykonstruovaný proces a takových bohužel známe z vlastní historie celou řadu. EU by se měla opětit vrátit k tématu sankcí,” napsal Petříček na Twitteru.

Moskevský soud dal za pravdu obžalobě, podle které Navalnyj systematicky porušoval režim dříve uloženého podmíněného trestu, a poslal ho do vězení. Tam si má opozičník odsedět 2 roky a 8 měsíců. Do trestu se mu totiž počítá i doba, kterou strávil v domácím vězení. Jeho právníci už na tiskové konferenci naznačili, že se odvolají.

Soud poslal Navalného na 3,5 roku do vězení

Evropa

Navalnyj byl v prosinci 2014 odsouzen za údajnou zpronevěru týkající se francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Dostal podmínku, přestože ho Evropský soud pro lidská práva očistil a ruský stát mu dokonce vyplatil odškodnění za nespravedlivý soudní proces. Ve vězení ale skončil Navalného bratr Oleg.

Evropská unie zavedla v souvislosti s ruskou anexí Krymu v roce 2014 sankce zaměřené na určitá odvětví ruského hospodářství. Tyto sankce jsou obnovovány každých šest měsíců na základě vyhodnocení plnění minských dohod. Ty představují plán k ukončení války na východní Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám