Hlavní obsah

Pětiletý Afghánec v Polsku po otravě nasbíranými houbami zemřel

Varšava

Pětiletý chlapec z Afghánistánu, který se v polském středisku pro uprchlíky otrávil houbami, zemřel. Malé šance na přežití má i jeho o rok starší bratr, uvedla ve čtvrtek polská média. Několik uprchlíků z Afghánistánu se v posledních dnech ve dvou různých polských zařízeních pro běžence otrávilo houbami, které si nasbírali. Otrávila se i 17letá sestra chlapců, která ale byla ve středu propuštěna z nemocnice.

Foto: Javier Barbancho, Reuters

Afghánci evakuovaní z Kábulu na španělském letišti Torrejon nastupují do transportního C-130H Herculesu. Ilustrační foto

Článek

Profesor z gastroenterologické kliniky pediatrického institutu IPCZD Jaroslaw Kierkuś oznámil smrt pětiletého chlapce: „Dnes je potvrzena mozková smrt, dítě zemřelo.”

Velmi špatně je na tom i šestiletý chlapec, který po otravě podstoupil náročnou transplantaci jater od příbuzného. Játra sice fungují, ale chlapci selhává centrální nervový systém, a tak je na tom stejně špatně, jako byl jeho bratr: „Prognóza na přežití je u chlapce nepříznivá,” dodal Kierkuś.

Rodina evakuovaná z Afghánistánu se v Polsku otrávila nasbíranými houbami. Děti jsou v kritickém stavu

Evropa

„Bohužel, dětem se nám nepodařilo pomoci,” uvedl lékař Marek Migdal na čtvrteční tiskové konferenci věnované stavu trojice sourozenců. Také podle Migdala je nyní šestiletý hoch ve stejném stavu, jako byl pětiletý před dvěma dny. Sedmnáctiletá dívka už byla propuštěna.

Otrava den po evakuaci

Afghánci se otrávili 24. srpna – den po evakuaci z Kábulu – muchomůrkou zelenou, pokládanou za nejnebezpečnější a nejjedovatější houbu v Evropě a Severní Americe. Dospělí členové rodiny byli hospitalizováni v jiných nemocnicích, ale jejich stav nebyl tak vážný.

Úřady tvrdí, že běženci dostávají ve středisku dost jídla, ale aktivisté to podle opozičního deníku zpochybňují. Afghánci si prý stěžují na hlad, a tak jim nevládní organizace dodávají potraviny. Nyní je ale středisko uzavřeno kvůli karanténě. Podle platné úřední normy mají uprchlíci nárok na jídlo za devět zlotých na osobu a den, tedy v přepočtu za asi 50 Kč. Otravu vyšetřují polské úřady.

Do Evropy se dostali Afghánci, kteří měli v zemi zůstat, tvrdí německý plukovník

Svět

Gazeta Wyborcza předpokládá souběh nešťastných okolností: Afghánci si mohli uvařit polévku z hub, které neznali, prostě proto, že si chtěli sami něco připravit. V Afghánistánu se jedovaté houby nevyskytují, zatímco v polských lesích je spousta jedovatých druhů.

Rodina si houby nasbírala v lese kolem střediska pro běžence v Podkowě Leśné nedaleko Varšavy. Polsko tuto rodinu evakuovalo z Afghánistánu na žádost Británie, její otec pracoval pro Brity. Následně polská média informovala o otravě houbami jiných čtyř Afghánců ve středisku v Linině ležícím jižně od Varšavy.

V Polsku je podle televize TVN aktuálně 1024 Afghánců evakuovaných po ovládnutí jejich vlasti radikálním hnutím Tálibán.

Reklama

Výběr článků

Načítám