Hlavní obsah

Pellegrini se zkouší do Prezidentského paláce promlčet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku nastala zvláštní situace, když necelé dva týdny před prvním kolem voleb hlavy státu nesvedli hlavní kandidáti ještě ani jedinou vzájemnou debatu. Diskuse odmítá především předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini.

Foto: Profimedia.cz

Billboard Petera Pellegriniho

Článek

K přímé konfrontaci v debatě vyzývá Pellegriniho exministr zahraničí Ivan Korčok, který má podle průzkumů největší šance postoupit společně s předsedou parlamentu do rozhodujícího druhého kola. Pár týdnů před volbami musí mít voliči podle Korčoka možnost porovnat jednotlivé kandidáty

Pellegrini na jeho výzvy zatím nereaguje, resp. několik debat už odmítl. V rozhovorech, které šéf Hlasu poskytuje, se zpravidla vyjadřuje obecně nebo opatrně.

Slovenský politolog Grigorij Mesežnikov Novinkám řekl, že Pellegrini je argumentačně slabý, a proto se vyhýbá přímé konfrontaci se svým nejsilnějším soupeřem. „Pellegrini není velký diskutér. Pokud mu kladou šetrné otázky, mluví různými floskulemi a frázemi. S Korčokem by však podle mě otevřenou debatu prohrál,“ domnívá se politolog.

Politolog: Ficova vláda otáčí kormidlo zahraniční politiky

Evropa

Roli podle politologa hraje i to, že usiluje jak o hlasy prodemokraticky a prozápadně smýšlejících voličů, tak i o přízeň těch protizápadně naladěných. Pokud naštve jednu nebo druhou skupinu - může mu to dveře do prezidentského úřadu přirazit.

„Proto se chce do Prezidentského paláce promlčet. I jeho billboardy obsahují pouze fráze jako Slovensko potřebuje klid. To je opravdu neuvěřitelné heslo k prezidentským volbám v období, kdy Slovensko prochází nepříznivým obdobím. Podkopává se právní stát, vláda čistí orgány činné v trestním řízení, uskutečňuje se obrat ve slovenské zahraniční politice nebo minimálně probíhá pokus o takovýto obrat. A příští prezident chce oslovit lidi tím, že Slovensko potřebuje klid. To je dost mnohomluvné,“ zdůraznil Mesežnikov.

„Vždyť Pellegrini je součástí toho všeho, co jsem právě jmenoval, podkopávání právního státu i obratu v zahraniční politice. Vždyť jako předseda parlamentu toto celé zaštiťuje, přímo na tom participuje a vytváří podmínky k tomu, aby to všechno prošlo co nejdříve. Například při novelizaci trestního zákona manipuloval různými lhůtami vystoupení poslanců a podobně,“ upozornil politolog.

Danko: Rusko není na Ukrajině agresor

Evropa

Odmítnutý rozhovor

Dva týdny před prvním kolem prezidentských voleb na Slovensku Pellegriniho štáb odmítl rozhovor pro Novinky.cz s odůvodněním, že „nemá na to prostor“. Pellegrini tak nereagoval třeba na otázku, jak chce v případě zvolení garantovat nezávislost prezidentského úřadu, když na prezidentskou funkci kandiduje z pozice předsedy parlamentu za podpory dvou nejsilnějších koaličních stran.

Pellegrini při vstupu do současné vládní koalice deklaroval, že strana Hlas bude garantem jasného zahraničně-politického směřování Slovenska. Nereagoval však na slova premiéra Roberta Fica (Směr), že Západ chce využít konflikt na Ukrajině ke zničení Ruska, Evropská unie zbytečně démonizuje ruského prezidenta Vladimíra Putina a setkání ministra zahraničí Juraje Blanára (Směr) se Sergejem Lavrovem nevzdaluje Slovensko od spojenců v EU a NATO.

Na zrušení společného zasedání české a slovenské vlády reagoval Pellegrini slovy, že je z kroku české vlády překvapený. „Česká republika byla, je a bude naším nejbližším partnerem,“ zdůraznil Pellegrini ve videu.

Zároveň deklaroval, že nikdy neodsoudí žádného politika EU, který bude diplomatickými prostředky hledat cestu k míru na Ukrajině s vysokými představiteli Ruska. „Jediná cesta k míru je otevřít všechny dostupné diplomatické kanály, bez toho to prostě není možné,“ dodal Pellegrini.

Prezidentskou kandidaturou může Pellegrini ohrozit vlastní stranu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám