Hlavní obsah

Pellegrini se vyhýbá předvolebním debatám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelé tři týdny před prvním kolem voleb hlavy státu na Slovensku nesvedli hlavní kandidáti ještě ani jedinou vzájemnou debatu. Diskuse odmítá především předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini. Podle politologů se tak záměrně vyhýbá obhajování dosavadního působení vládní koalice vedené Robertem Ficem.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Předseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini.

Článek

Podobnou taktiku zvolil Fico před loňskými parlamentními volbami, když vynechal poslední debatu lídrů a odmítl tehdy výzvu na duel s lídrem Progresivního Slovenska Michalem Šimečkou. Ficova taktika byla nakonec úspěšná, ve volbách zvítězila jeho strana Směr-sociální demokracie, mohl sestavit novou vládu a stal se počtvrté premiérem.

Už týdny vyzývá Pellegriniho k přímé konfrontaci v debatě exministr zahraničí Ivan Korčok, který má podle průzkumů největší šance postoupit společně s předsedou parlamentu do rozhodujícího druhého kola. Pár týdnů před volbami musí mít voliči podle Korčoka možnost porovnat jednotlivé kandidáty.

Pellegrini na jeho výzvy zatím nereaguje, resp. podle deníku Sme několik debat už odmítl. Nepřijal například pozvání do debaty Denníku N a odmítl rovněž pozvání do diskuse všech prezidentských kandidátů, kterou organizovala Rada mládeže Slovenska. „Pellegrini řekl, že nepřijde a nezúčastní se ani příští diskuse, kterou organizujeme,“ řekl šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný. Stejně reagoval na pozvání předsedy Rady mládeže Juraje Lizáka.

První kolo prezidentských voleb na Slovensku by vyhrál Korčok

Evropa

Od oznámení své prezidentské kandidatury se Pellegrini objevil například v televizi Joj, kde však neměl žádného oponenta a v Rozhlasu a televizi Slovenska, kde však byl jeho oponentem předseda Křesťanskodemokratického hnutí Milan Majerský, který v prezidentských volbách nekandiduje.

Slovenské televize připravují před prvním kolem prezidentských voleb několik debat, ale Pellegrini zatím nepotvrdil účast ani v jedné z nich.

„Prezidentská témata mají být součástí veřejné debaty před volbami, ať se to týká výkonu funkce, jmenování vládních nominantů, podpisování amnestií tzv. našim lidem, nebo je to ochota podílet se na rozvratu právního státu, kterému se pan Pellegrini tak usilovně věnuje. Toto v prostoru chybí a považuji to za hanebnost a neúctu k občanům,“ nechal se slyšet Korčok. „Do Prezidentského paláce se chce Pellegrini promlčet,“ dodal Korčok.

Průzkum agentury Median SK
1. kolo
Ivan Korčok36 %
Peter Pellegrini32,7%
Štefan Harabin11,2 %
2. kolo
Peter Pellegrini51,7 %
Ivan Korčok48,3 %

„Účast ve volebních diskusích je svobodným rozhodnutím každého jednoho kandidáta. Peter Pellegrini se zúčastní debat, které umožní smysluplnou diskusi o vizi budoucnosti Slovenska, jak svým formátem, tak i hostitelským médiem,“ nechala se slyšet Pellegriniho mluvčí Patrícia Medvěď Macíková.

Nepříjemné otázky

Podle politologa Radoslava Štefančíka má Pellegrini obavu z toho, že bude muset odpovídat na mimořádně nepříjemné otázky. „Například na to, proč v parlamentě hlasoval za legislativní úpravu, která původně zkrátila promlčecí lhůty za trestný čin znásilnění. Nebo, kterým jeho kamarádům pomohou změny trestné legislativy, popřípadě, proč chtěl ústavnímu soudu vzít čas k posouzení novely trestního zákona,“ řekl politolog.

Podle Štefančíka by rovněž musel veřejnosti vysvětlit, jaké jsou dnes rozdíly mezi Směrem a Hlasem. Pellegrini v roce 2020 opustil Ficův Směr a založil vlastní stranu. Po loňských parlamentních volbách jsou s Ficem opět v jedné vládní koalici.

Průzkum agentury Focus
1. kolo
Peter Pellegrini35,2 %
Ivan Korčok34 %
Štefan Harabin11 %
2. kolo
Peter Pellegrini54,9 %
Ivan Korčok45,1 %

Šéf agentury Focus Martin Slosiarik upozornil, že Pellegrini se nevyhýbá pouze debatě s Korčokem, ale také s bývalým předsedou Nejvyššího soudu Štefanem Harabinem, který je podle průzkumů na třetím místě a předsedu parlamentu by dokázal výrazně konfrontovat. Harabin totiž tvrdí, že Pellegrini by jako předseda parlamentu vůbec neměl kandidovat.

Podle Slosiarika se Pellegrini spoléhá na to, že pro své voliče je dostatečně viditelný i bez televizních debat, protože jako předseda parlamentu má značný mediální prostor.

Slosiarik připomíná, že preference současné prezidentky Zuzany Čaputové začaly v roce 2019 výrazně stoupat právě po televizních diskusích, ve kterých byla velmi přesvědčivá, a nakonec se stala hlavou státu.

Politolog Štefančík konstatoval, že pro druhé kolo prezidentských voleb bude letos rozhodující, zda se antisystémový volič přikloní k Pellegrinimu, nebo zůstane doma.

První kolo prezidentských voleb se na Slovensku uskuteční 23. března a rozhodující druhé kolo bude 6. dubna.

První kolo prezidentských voleb na Slovensku by vyhrál Korčok

Evropa

Reklama

Související témata:
Volební debaty

Související články

Výběr článků

Načítám