Hlavní obsah

První kolo prezidentských voleb na Slovensku by vyhrál Korčok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exministr zahraničí Ivan Korčok by se stal vítězem prvního kola prezidentských voleb, ale v rozhodujícím druhém kole by ho porazil současný předseda parlamentu Peter Pellegrini. Vyplývá to z únorového průzkumu agentury Median SK.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Opoziční prezidentský kandidát Ivan Korčok

Článek

První kolo prezidentských voleb bude 23. března a Korčok by podle průzkumu získal 36 procent hlasů. Předseda vládní strany Hlas Pellegrini by získal 32,7 procenta hlasů. Na třetím místě by skončil bývalý předseda Nejvyššího soudu Štefan Harabin, kterému by dalo svůj hlas 11,2 procenta respondentů. Do druhého kola, které se koná 6. dubna, by tak postoupili Korčok a Pellegrini.

Ve druhém kole by však Pellegrini dokázal získat na svou stranu většinu hlasů neúspěšných kandidátů a dostal by 51,7 procenta hlasů. Korčok by ve druhém kole oslovil 48,3 procenta respondentů.

Dřívější průzkum agentury AKO pro televizi Joj ukázal, že Pellegrini by ve druhém kole dokázal oslovit až dvě třetiny Harabinových sympatizantů.

Současná slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se o druhé funkční období neuchází a její mandát končí 15. června 2024.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Peter Pellegrini

Agentura Focus naměřila v únoru Pellegrinimu těsný náskok v prvním kole (35,2%) před Korčokem (34%) a Harabinem (11%). Ve druhém kole by podle Focusu získal Pellegrini 54,9 procenta a Korčok 45,1 procenta.

„Druhé kolo je o principu menšího zla, a to pro voliče Harabina představuje právě Pellegrini,“ upozornil politolog Tomáš Koziak. Korčok však podle politologa stále může strhnout vítězství na svou stranu, pokud dokáže oslovit část voličů strany Hlas nespokojených s nedávno schválenou novelou trestního zákona. „Jde o to, zda Korčok dokáže přesvědčit voliče Hlasu, kteří nejsou ztotožněni s kroky koalice,“ konstatoval Koziak.

Podle politologa Korčok zatím v průzkumech prohrává s Pellegrinim hlavně proto, že vyznívá mnohem méně lidově než jeho největší soupeř. „Pokud se bavíme o schopnosti oslovit voliče z venkova, tak Korčok ve srovnání s Pellegrinim prohrává. Pokud volby prohraje, tak právě pro tohle,“ dodal Koziak.

Slovenský ústavní soud pozastavil kontroverzní novelu trestního zákoníku

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám