Hlavní obsah

Pellegrini chce na Slovensku prosadit nový volební systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všech 79 slovenských okresů by mělo mít svého zástupce v parlamentu. To je představa nového volebního systému podle předsedy slovenského parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas). Slovensko v současnosti tvoří jeden volební obvod a do parlamentu se dostanou poslanci ze 150členné celostátní kandidátky jednotlivých politických stran.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda Hlasu-sociální demokracie (Hlas-SD) Peter Pellegrini po povolební televizní debatě

Článek

Velká část současných poslanců je při současném systému z Bratislavy. Předseda parlamentu představil záměr přesunout volby do regionů, aby měly zastoupení v zákonodárném sboru. „Je to vyšší úroveň demokracie,“ uvedl Pellegrini.

Na změnu volebního systému je potřebná ústavní většina 90 hlasů. Nová vládní koalice Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica, Pellegriniho Hlas-sociální demokracie a Slovenská národní strana (SNS) disponují ve 150členném parlamentu 79 hlasy.

„Budeme muset najít všeobecný konsensus. Bude to předmětem jednání i s opozicí,“ konstatoval Pellegrini.

Slovenský premiér Fico zakázal vstup „nepřátelských“ médií na sněm strany Směr

Evropa

Vládní koalice se v tomto směru zaměřuje především na opoziční Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), které mělo ve volebním programu osm volebních obvodů. Bez KDH k žádné změně volebního systému nedojde.

Slovenská média však upozorňují, že změna volebního sytému by pomohla především nejsilnější vládní straně Směr Roberta Fica.

Pokud by se volby konaly podle systému, který navrhuje Pellegrini, podle propočtu Denníku N by Ficův Směr získal 78 mandátů (nyní měl 42), Progresivní Slovensko Michala Šimečky 27 (32), Pellegriniho Hlas 14 (27).

Hnutí Slovensko (dříve OLaNO Igora Matoviče) by získala 9 (nyní 16), KDH 9 (12), Svoboda a Solidarita 5 (11), SNS 5 (10) a strana Aliance zastupující maďarskou menšinu žijící na jihu Slovenska by získala tři poslance. Směr by podle tohoto vzorce mohl sestavit vládu sám a s Hlasem by měl ústavní většinu.

Volby na Slovensku: Čaputová pověří Fica sestavením vlády

Volby

Reklama

Související témata:
Volební systém

Výběr článků

Načítám