Hlavní obsah

Paříž poprvé vytáhla do boje proti komárovi tygrovanému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská metropole Paříž poprvé v historii udeřila proti komárům, kteří přenášejí tropické nemoci jako horečku dengue, žlutou zimnici nebo virus zika. V noci ze středy na čtvrtek provedla rozsáhlou dezinfekci v části 13. obvodu v jižní části města.

Foto: Profimedia.cz

Komár tygrovaný

Článek

Podle televizní stanice BFM TV byla sanitární akce zaměřena hlavně na komára tygrovaného. Úřady uzavřely některé silnice a vyzvaly obyvatele přilehlých domů, aby nevycházeli. Pracovníci dezinfekční služby mezitím postříkali insekticidem stromy, zelené plochy a další oblasti, kde se komáři množí.

Reagovaly tím na případ horečky dengue z předchozího týdne. Šlo o tzv. importovaný případ nemoci, kdy se postižená osoba nakazila během pobytu mimo Francii. Rizikem podle lékařů není ani tak přenos infekce přímo z člověka na člověka, jako spíš to, že zmíněný druh komára kousnutím infikované osoby může nákazu dále šířit.

Experti zjistili, že komáři tygrovaní se vyskytují stále více i v jižní Evropě. Přispívají k tomu prý klimatické změny, kdy teplejší počasí zkracuje inkubační dobu komářích vajíček a zimy už nejsou dostatečně chladné, aby škůdce zahubily.

„Všechno šlo dobře,“ pochvalovala si místostarostka Paříže odpovědná za zdravotnictví Anne Souyrisová. Upřesnila, že dezinfekční akce se uskutečnila v okruhu 150 metrů kolem místa, kdy bydlí osoba nakažená horečkou dengue.

„Bylo to poprvé v Paříži, ale ne poprvé ve Francii. Jih země je komáry tygrovanými zasažen už několik let,“ dodala místostarostka.

Francie poprvé zaregistrovala komára tygrovaného na svém území v roce 2004. Dnes se vyskytuje v 71 z 96 pevninských departementů, přičemž jsou mezi nimi i některé regiony na severu u Lamanšského průlivu.

Obavy má také Itálie

Obavy panují také v Itálii, kde úřady podle serveru Blick zaregistrovaly letos už 50 případů horečky dengue. Minulý měsíc zdravotníci odhalili dva případy, které prokazatelně nesouvisely s cestováním do zahraničí - jeden v Římě a druhý v Lodi u Milána.

„Dengue je velmi časté infekční onemocnění v endemických oblastech, ale s velmi nízkým rizikem komplikací v neendemických oblastech,“ uklidňuje Emanuele Nicastri, ředitel oddělení infekčních nemocí Národního institutu pro infekční nemoci.

Komár přenášející viry zika a dengue se usídlil už v polovině Francie včetně Paříže

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám