Hlavní obsah

Paříž a Moskva zkříží kordy v boji o šampaňské

Právo, ave

Francie a Rusko se pouští do právní bitvy o šampaňské na nejvyšší úrovni. Děje se tak kvůli novele ruského zákona, která přisuzuje takové označení pouze bublinkám vyrobeným na území Ruska.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pravé francouzské šampaňské se tak nově může na ruském trhu prodávat pouze jako šumivé víno (igristoje).

Pod legislativní změnu se už podepsal prezident Vladimir Putin. „Zákon je platný a musí se dodržovat,“ prohlásil jeho mluvčí Dmitrij Peskov.

„S ruskými úřady budeme jednat v rámci bilaterálních vztahů, ale také na úrovni EU, abychom hájili práva našich výrobců, zejména zájmy našich zeměpisných označení,“ ohlásil Jean-Yves Le Drian, francouzský ministr zahraničí. Zákon podle něj „výslovně cílí na francouzské výrobky v duchu logiky protekcionistických opatření“.

Ceny ruských vín porostou

Proti ruské novele se postavila také francouzská organizace sdružující výrobce šampaňského Comité Champagne (CIVC), stejně jako Evropská komise. „Pozice Francie je jasná: slovo šampaňské pochází z krásných končin Francie, kde se šampaňské vyrábí, ale dnes je to název používaný jinými státy,“ prohlásil Julien Denormandie, francouzský ministr zemědělství.

Mezinárodní soutěž ovládlo mezi rekordním počtem vzorků vinařství z Mikulova

Muži

Očekává se, že do konce roku vzrostou velkoobchodní ceny ruských vín o patnáct až dvacet procent, napsala s odvoláním na expertní analýzu agentura RBK.

Střízlivější odhady uvádějí asi 10 procent. Důvodů je několik: růst cen hroznů kvůli suchému počasí, nedostatek ruských révových sazenic – domácí suroviny na výrobu vína nepokrývají ani polovinu poptávky – a také zdražování zahraničních vín kvůli změnám v ruské legislativě.

Rusko vyzvalo k nezávislému prošetření smrti Roma v Teplicích

Zahraniční

Ceny stolních vín v Rusku rostou už několik let, jejich cena byla letos v lednu v porovnání se stejným období loňského roku vyšší o 8,6 procenta. V současné době se pohybují přibližně v rozmezí od 100 do 750 Kč za láhev.

Reklama

Výběr článků

Načítám