Hlavní obsah

Papež věnoval půlnoční mši míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Pětaosmdesátiletý papež Benedikt XVI. sloužil od 22 hodin v bazilice svatého Petra tradiční půlnoční mši. Ještě předtím se večer objevil ve Vatikánu nakrátko ve svém okně, kde zapálil svíčku, aby symbolicky zahájil vánoční oslavy. Zamával přitom tisícům lidí čekajícím na náměstí na tradiční mši. Na Svatopetrském náměstí byly souběžně slavnostně odhaleny jesličky.

Foto: Max Rossi , Reuters

Papež celebruje mši v bazilice svatého Petra.

Článek

Papež vzhledem k pokročilému věku slaví půlnoční už v deset večer. I když podle zpravodaje listu USA Today byl jeho hlas slabý, svého úkolu se zhostil a připomenul narození Páně. Tématem mše bylo žehnání mírotvůrcům a připomenutí Světového dne míru.

Během obřadu řekl, že v současnosti se šíří názor, že náboženství, a to zejména monoteistické, by mohlo být příčinou násilí a válek, a že by tedy stálo za to od něho osvobodit lidstvo. Připustil, že dějiny ukázaly, že náboženství skutečně sloužilo jako záminka k netoleranci a násilí. Jakékoli násilí páchané ve jménu Boha pak označil za "nemoc" náboženství.

"Náboženství může onemocnět, pokud si člověk myslí, že sám může vzít do svých rukou Boží záležitosti a učinit z Boha svoje soukromé vlastnictví," zdůraznil papež. Podle něj ale odmítnutí Boha mír nevrátí. Když zhasne Boží světlo, zhasne i Boží důstojnost lidstva.

Brojil i proti odmítání Boha současnou společností, což podle něj vede i k odmítání bližního svého a zejména těch nejzranitelnějších. "Jsme zcela zaplněni sebou samými, a to natolik, že už nezbývá místo pro Boha. A proto také není místo ani pro jiné, děti, chudé, cizince," prohlásil papež. "Nezatracujeme tak samotného Boha?" dodal.

Štědrodenní tradici jesliček na Svatopetrském náměstí podobně jako vztyčení vánočního stromku na témže místě zavedl Benediktův předchůdce Jan Pavel II. Po zapálení svíce chór vatikánské stráže zahrál nejznámější vánoční koledy - jako první zazněla Tichá noc.

Papež také strávil čas se svým bratrem Georgem.

Půlnoční v Betlémě 

Latinský patriarcha Jeruzaléma Fuád Tval při tradiční půlnoční mši v Betlémě vyzval k míru a usmíření mezi Palestinci a Izraelem a také na "ztrápeném" Blízkém východě. Učinil tak za přítomnosti předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse a tisíců věřících v kostele svaté Kateřiny, který přiléhá k bazilice Narození Páně.

"Vyzývám z tohoto posvátného místa politiky a lidi dobré vůle, aby rozhodně spolupracovali na mírovém projektu a usmíření mezi Palestinou a Izraelem a na tomto ztrápeném Blízkém východě," prohlásil 72letý Tval.

"Vyzývám z tohoto posvátného místa politiky a lidi dobré vůle, aby rozhodně spolupracovali na mírovém projektu a usmíření mezi Palestinou a Izraelem a na tomto ztrápeném Blízkém východě," prohlásil 72letý Tval.

"Vroucně se modleme za naše bratry v Sýrii, kteří zemřeli bez milosti nebo odvolání. Modleme se za egyptský lid, který bojuje za dohodu, svobodu a rovnost. Modleme se za jednotu a usmíření v Libanonu, Iráku, Súdánu, v ostatních zemích regionu a ve světě. Modleme se za prosperitu a stabilitu v Jordánsku," dodal.

Štědrovečerní a půlnoční mše se konají po celé České republice. Na Staroměstském náměstí zazněla Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby a na Václavském náměstí se zase uskutečnila slavnostní štědrovečerní bohoslužba pod širým nebem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám