Hlavní obsah

Papež se omluvil za selhání církve během genocidy ve Rwandě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Papež František v pondělí přijal rwandského prezidenta Paula Kagameho. Při té příležitosti se omluvil a požádal za odpuštění pochybení katolické církve během genocidy ve Rwandě v roce 1994. Papež toto pochybení označil za poskvrnu římskokatolické církve.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Papež František s rwandským prezidentem Paulem Kagamem

Článek

František doufá, že jeho omluva přispěje k míru ve Rwandě a také k „očištění památky“, informovala agentura Reuters.

Katolická církev se už loni omluvila za roli některých svých členů, kteří pomáhali rozdmýchávat etnickou nenávist, jež vyústila v jeden z nejhorších masakrů v dějinách. Milice vraždily i v některých kostelech, do nichž se lidé uchylovali, aby si zachránili holý život.

Tři měsíce trvající genocidu nepřežilo 800 000 příslušníků etnika Tutsiů, ale také umírněných členů většinového etnika Hutuů. Více než dva milióny lidí vyhnaly násilnosti z domovů.

Reklama

Související články

Plánovač rwandské genocidy dostal doživotí

Mezinárodní soud pro genocidu ve Rwandě ve čtvrtek poslal bývalého rwandského ministra mládeže a sportu na doživotí do vězení za podíl masakrech z roku 1994...

Výběr článků

Načítám