Hlavní obsah

Papež přijal premiéra Fischera

Právo, Jan Rovenský (Vatikán)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán
Aktualizováno

Papež Benedikt XVI. přijal v sobotu ve Vatikánu českého premiéra Jana Fischera. S nejvyšším představitelem katolické církve se Fischer setkal necelé dva měsíce po zářijové návštěvě papeže v Česku. Fischer mu při té příležitosti předal unikátní medaili z ryzího zlata s vyobrazením svaté Anežky připomínající dvacetileté výročí sametové revoluce.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Premiér Jan Fischer na audienci u papeže Benedikta XVI. ve Vatikánu.

Článek

Papež přijal Fischera ve své soukromé knihovně, kde mu premiér předal pamětní medaili. 

Premiér s Benediktem XVI. hovořil asi dvacet minut. „U papeže to byla soukromá audience. Nebyla to politická témata, ale spirituální. Hovořili jsme o koexistenci tří hlavních monoteistických náboženství, to je věc, která mě i osobně zajímá. Dále také ještě o postavení rodiny, chudobě či extremismu,“ řekl novinářům Fischer. 

Fischer se v sobotu v prostorách pod bazilikou sv. Petra poklonil také památce českého kardinála Josefa Berana a papeže Jana Pavla II. Premiér kromě setkání s Benediktem XVI. v sobotu jednal i vatikánským státním sekretářem Tarcisiem Bertonem. Debatovat měli o dosud neratifikované česko-vatikánské smlouvě.

Fischer novinářům řekl, že stávající úřednický kabinet nepředloží parlamentu ke schválení mezinárodní smlouvu mezi Českou republikou a Svatým stolcem. "Jasně jsem deklaroval, že je mimo možnosti mandátu této vlády – jak časově, ale především obsahově – aby dokončila proces ratifikace,“ řekl Fischer. Podle něj to vatikánský státní sekretář Tarcisio Bertone vzal na vědomí.

Vatikánský státní sekretář zopakoval, že za současné ekonomické krize nebude katolická církev prosazovat majetkové vyrovnání s ČR.

Papež Benedikt XVI.

16. dubna 1927 – narozen jako Joseph Ratzinger v bavorském Marktl am Inn

1941 – zařazen do Hitlerjugend

1951 – vysvěcen na kněze

1953 – disertační práce Lid a dům Boží v Augustinově učení o církvi

1957 – habilitační práce Teologie dějin sv. Bonaventury

1959 – profesor dogmatiky a historie dogmatu na univerzitě v Bonnu

1977 – jmenován arcibiskupem v Mnichově a Freisingu, brzy nato se stal kardinálem

1981 – pověřen vedením Kongregace pro nauku víry, navazující na inkvizici

1998 – zvolen viceděkanem kolegia kardinálů

2002 – zvolen děkanem kolegia kardinálů

19. dubna 2005 – se stává papežem Benediktem XVI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám