Hlavní obsah

Papež na inaugurační mši vyzval k ochraně slabých i přírody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán
Aktualizováno

Stovky tisíc lidí dorazily do Říma a na Svatopetrské náměstí ve Vatikánu, kde slouží nově zvolený papež František slavnostní mši u příležitosti své inaugurace. Převzal při ní i symboly své funkce. Papež zdůraznil, že jeho úřad je službou a vyzval věřící, aby se za něj modlili. Znovu také připomněl Františka z Assisi, po kterém si zvolil jméno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež František na inaugurační mši na Svatopetrském náměstíVideo: Reuters

 
Článek

Pontifikální mše se koná pod širým nebem. Papež na ní převzal symboly své moci, prsten a vlněnou bílou štólu s vyšívanými kříži, tzv. pallium. Rybářský prsten, který odkazuje na apoštola Petra, původně rybáře, byl vytvořen z prstenu jednoho z Františkových předchůdců. Kardinálové poté vzdali papeži čest a každý mu osobně popřál.

Buďme ochránci stvoření, božího plánu vepsaného do přírody, ochránci přírody, nedovolme zkáze a zmaru, aby provázela naše putování po světě.
papež František

Papež při mši zdůraznil, že jeho funkcí je hlavně sloužit, i když dostal moc: „Ježíš Kristus dal Petrovi moc, ale o jakou moc se tady jedná? Po trojí otázce po lásce, kterou mu dal, přišla výzva ´pas mé beránky, pas mé ovce´. Nikdy nezapomínejme, že pravá moc je službou a také papež, aby mohl vykonávat svou moc, musí vstupovat do této služby, jejímž zářivým vrcholem je kříž. A jako Josef otevřít náruč, chránit celý boží lid a vroucně přijímat celé lidstvo, zejména ty nejchudší."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež František přijel na svou inaugurační mši na Svatopetrské náměstíVideo: Reuters

Papež se opakovaně věnoval postavě svatého Josefa, který má dnes svátek. Připomněl jeho roli ochránce Marie. Zmínil také, že je ochráncem církve. František pak věřící vyzval: „Střežme Krista v našem životě, abychom střežili druhé. Povolání ochraňovat se netýká však jen nás křesťanů, má předcházející rozměr, který je jednoduše lidský, chránit veškerá stvoření, krásu tvoření, jak ukázala kniha Geneze a jak nám ukázal František z Assisi.“

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Papež František při mši, na sobě už má pallium a na ruce rybářský prsten.

Papež také vyzval k ochraně životního prostředí. „Chránit prostředí, kde žijeme, lidi, pečovat o každého člověka s láskou, o děti, o staré lidi, kteří jsou nejkřehčí a na okraji, znamená péči o každého v rodině. Manželé se chrání vzájemně, pak se starají o děti a pak se děti stávají ochránci svých rodičů.“

Obrátil se i k mocným: „Chtěl bych, prosím, požádat všechny, kdo zaujímají zodpovědná místa v ekonomice, politice a ve společnosti, buďme ochránci stvoření, božího plánu vepsaného do přírody, ochránci přírody, nedovolme zkáze a zmaru, aby provázela naše putování po světě. Ale pamatujme na to, že nenávist, závist a pýcha špiní život. Nesmíme mít strach před dobrotou ani před něhou. Péče a ochrana vyžaduje dobrotu, je třeba žít s něhou.“

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Papež František žehná dítěti.

Papež cestou na pontifikální mši použil otevřený vůz, který obklopila desítka členů ochranky. Papamobil několikrát zastavil. Při jedné ze zastávek papežův doprovod podal Františkovi dítě, kterému pontifik požehnal. Při dalším přerušení jízdy papež z vozu vystoupil, aby objal a políbil ochrnutého muže, kterého jeho blízcí podpírali u bezpečnostní bariéry.

Poté František s procesím kardinálů odešel do krypty Svatopetrského chrámu, kde jsou hrobky předchozích papežů. Samotná mše začala v 9:30 SEČ.

Foto: Max Rossi, Reuters

Jeptišky utíkají zabrat nejlepší místa na Svatopetrském náměstí.

Poutníci, jichž je podle odhadů na 250 000, se od rána snažili zaujmout co nejlepší místa. Jakmile se prostor Svatopetrského náměstí otevřel, běžely dopředu i jeptišky, aby byly papeži co nejblíže.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Ppapež přijel v otevřeném voze.

Mše je podobná inaugurační mši jeho předchůdce Benedikta XVI., ale má být prostší. Papež František v sobotu řekl, že chce chudou církev pro chudé.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Davy poutníků v Římě

Bohoslužby se účastní státníci a duchovní z celého světa, Českou republiku zastupuje ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, USA viceprezident Joe Biden a nechybí ani hlava pravoslavné církve patriarcha Bartoloměj. Ten je prvním pravoslavným patriarchou, který se za tisíc let účastní inaugurace římskokatolického papeže. Mezi hosty je i argentinská prezidentka Cristina Fernándezová de Kirchner, a to navzdory jejím dřívějším sporům s církví.[celá zpráva]

Foto: Paul Hanna, Reuters

Papeži nasazují mitru

Reklama

Výběr článků

Načítám