Hlavní obsah

Pád z vrcholu až na dno. Britský expremiér Johnson se už do parlamentu ani nepodívá

Novinky, Vít Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Bývalý předseda britské vlády Borin Johnson utrpěl další porážku. Poslanci britského parlamentu zdrcujícím poměrem 354:7 rozhodli, že expremiér „vědomě klamal parlament“ ve věci večírků v době koronavirové pandemie. Johnson tím přijde i o právo vstupovat na parlamentní půdu. To se ještě nikdy v britských dějinách nestalo.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Boris Johnson vychází ze svého domu v Londýně.

Článek

Měl být spasitelem britské Konzervativní strany, nyní se stal vyvrhelem. Borise Johnsona, expremiéra Spojeného království v letech 2019 až 2022, posílá stále hlouběji ke dnu aféra zvaná Partygate - večírky konané v premiérském sídle v době, kdy Spojené království svírala přísná protipandemická omezení.

Poté, co se Johnson minulý týden vzdal poslaneckého mandátu, přišla nyní další rána. Britští poslanci totiž drtivou většinou 354:7 podpořili zprávu parlamentní komise, podle níž Johnson ve věci večírků „vědomě klamal parlament“. Pro expremiéra to mj. znamená, že přijde o volný vstup do parlamentní budovy, což se stalo poprvé v britských dějinách.

Při aktuálním politickém rozložení poslanců Dolní sněmovny (650) to znamená, že proti Johnsonovi hlasovali také mnozí konzervativní poslanci. Současný premiér Rishi Sunak i někteří další členové vlády se ovšem delikátnímu hlasování vyhnuli a odešli ze sálu. Za to si podle listu The Guardian vysloužili označení „zbabělců, kteří raději utekli“.

Píše pro bulvár

Johnson, původním povoláním novinář, nyní pracuje jako sloupkař bulvárního listu Daily Mail. Podle britských médií si za tuto práci vyjednal honorář ve výši jednoho milionu liber (asi 28 milionů korun).

Johnson se dušoval, že o politice bude psát „jen když to bude nezbytně nutné“. Jeho poslední příspěvek se týkal potíží, s nimiž se potýkal, když se snažil bojovat se svou obezitou.

Britský expremiér Johnson se s okamžitou platností vzdal mandátu poslance

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám