Hlavní obsah

Pád lanovky v Itálii: Zadrženi šéfové společnosti, věděli o nefunkční brzdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouhé dva dny po pádu lanovky na severu Itálie, která si vyžádala životy 14 lidí, byli zatčeni tři lidé. Je mezi nimi ředitel společnosti Ferrovie del Mottarone, která lanovku provozuje, a dva vysocí manažeři společnosti. Všichni věděli o tom, že je lanovka od 26. dubna v provozu, aniž by fungovala nouzová brzda, napsal deník Corriere della Serra s odkazem na prokurátorku Olimpii Bossiovou.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záchranáři vyprošťují cestující z havarované lanovky.

Článek

Prokurátorka je obviňuje z trestných činů mnohonásobného zabití, vážných zranění a zaviněné katastrofy. Podle vyšetřovatelů tedy nešlo o osudovou nešťastnou náhodu či únavu materiálu.

Zřícená lanovka mu zabila rodiče, prarodiče i bratříčka, pětiletý sirotek bojuje o život

Evropa

Po mnohahodinových výsleších dotyční přiznali, že věděli o skutečnosti, že kabina lanovky jezdila bez nouzové brzdy. Po obnovení provozu lanovky nastala porucha, která nebyla zcela odstraněna, napsala agentura ANSA s odvoláním na vyšetřovatele.

„Údržba problém vyřešila, respektive vyřešila ho jen částečně. Aby se zabránilo dalšímu přerušení provozu, rozhodli se vyřadit nouzovou brzdu s tím, že se tažné lano nemůže nikdy přetrhnout. Bylo to rozhodnutí, které mělo fatální dopad,“ řekl jeden z vyšetřovatelů.

Tragický pád kabiny lanovky v Itálii: Přetržené lano a porucha brzdy

Evropa

Vyšetřování tragédie nadále pokračuje. Zatím se pracuje s verzí, že se roztrhlo tažné lano těsně před cílovou stanicí lanovky a tragédii nezabránila nouzová brzda. Kabina se proto rozjela směrem dolů a narazila do sloupu, načež spadla do zalesněného a strmého terénu. Ve chvíli pádu bylo v kabině 15 osob.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři na místě pádu lanovky v ItáliiVideo: Reuters

Lanovka z letoviska Stresa u jezera Lago Maggiore vede na blízký alpský vrchol Mottarone, což je oblíbený výletní cíl v zimním i letním období. Jsou z něj totiž nádherné vyhlídky na jezero Lago Maggiore i sousední jezero Orta. Lanovku na vrchol často využívají i rodiny s dětmi, které jezdí do tamního zábavního parku Alpyland. Jízda trvá s jednou mezizastávkou asi 20 minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám