Hlavní obsah

Zřícená lanovka mu zabila rodiče, prarodiče i bratříčka, pětiletý sirotek bojuje o život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turín

Nedělní výlet z letoviska Stresa u jezera Lago Maggiore na blízký alpský vrchol Mottarone se stal osudným pro izraelskou rodinu. Při pádu kabiny lanovky zahynulo pět lidí včetně dvouletého chlapce, který se stal nejmladší obětí tragédie, píše server deníku Krone.at.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zřícená kabina lanovky

Článek

V troskách zahynul manželský pár, který v Itálii žil a pracoval, a jejich dvouletý syn. Zahynuli i rodiče ženy, kteří za nimi přijeli na návštěvu. Jediný ze široké rodiny nehodu přežil pětiletý chlapec, v nemocnici v Turíně bojuje o život na jednotce intenzivní péče. Utrpěl mnohačetné zlomeniny nohou a poranění lebky.

Nehoda si vyžádala celkem 14 obětí. Kromě již zmíněných Izraelců byl v kabině jeden Íránec a zbytek obětí jsou Italové.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zřícená lanovka na alpský vrchol Mottarone

Příčina nehody zatím není jasná. Panuje podezření, že se roztrhlo tažné lano těsně před cílovou stanicí lanovky a současně selhala nouzová brzda. Kabina se proto rozjela směrem dolů a narazila do sloupu, načež spadla do zalesněného a strmého terénu. Kabina rozhodně nebyla přetížená. Bylo v ní 15 osob, její kapacita je ale až 35 osob.

Tragický pád kabiny lanovky v Itálii: Přetržené lano a porucha brzdy

Evropa
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní vrtulník krouží nad místem pádu lanovkyVideo: Reuters

Mluvčí horských záchranářů Walter Milan uvedl, že lanovka prošla mezi lety 2014 a 2016 celkovou renovací včetně výměny lan. Fungování lanovky bylo pravidelně kontrolováno, potvrdila firma Leitner, která kontroly prováděla. Podle ní lana prošla naposledy revizí na konci loňského roku.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záchranáři vyprošťují cestující z havarované lanovky.

Hora Mottarone je oblíbeným výletním cílem v zimním i letním období. Jsou z ní totiž nádherné vyhlídky na jezero Lago Maggiore i sousední jezero Orta. Lanovku na vrchol často využívají i rodiny s dětmi, které jezdí do tamního zábavního parku Alpyland. Jízda trvá s jednou mezizastávkou asi 20 minut.

Ministr dopravy Enrico Giovannini (63) oznámil zřízení vyšetřovací komise. Milánský státní zástupce zahájil vyšetřování trestného činu zabití z nedbalosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám